Hallandsposten

Vm-festen över – Kina överlägset

BORDTENNIS: DEN KINESISKA MUREN INTAKT MOT SVERIGE Om allt, allt, allt klaffar. Då skulle det kanske gå för Sverige att riva den kinesiska muren, trodde Kristian Karlsson efter Vm-kvartsfina­lsegern mot England. Men nu klaffade ”bara” allt och därför står

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61 Bild: ROGER LARSSON rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34

”Samtidigt som det är frustreran­de att få tillbaka alla bollar vad man än gör så är det ju roligt eftersom det blir så bra spel.”

KRISTIAN KARLSSON

– Spelar de som i dag går de inte att rubba. Vi hade förstås hoppats på lite mer, men i dag var Kina betydligt bättre, säger Mattias Karlsson när den svenska Vm-sagan var över hemma i Halmstad.

Ett set för Kristian Karlsson, det andra mot världsetta­n Fan Zhendong, en missad setboll i första, för Kristian och räddade setbollar vid 8–10 och 10–11 i tredje set för Mattias Karlsson mot Ma Long och detsamma för Jon Persson i andra set mot Xu Xin – det var vad Sverige fick med sig i denna Vm-semifinal i en kokande, fullsatt Halmstad arena med även en stor, röststark kinesisk klack.

FÖR ÄVEN OM det är vid pingisbord­et som det ska avgöras så skilde det sammanlagt 91 rankingpla­ceringar(!) mellan Kina, Fan Zhendong (1), Xu Xin (4) och Ma Long (6) och Sverige, Kristian Karlsson (19), Mattias Karlsson (20) samt Jon Persson (63).

Och då ska man veta att den ”sämst” rankade kinesen, Ma Long har nio Vm-guld varav två individuel­la och tre Os-guld, ett individuel­lt i bagaget...

Det var också Ma Long – med helt annat fokus än dagen innan när han höll på att slarva bort matchen mot Österrikes Robert Gardos – som direkt satte ribban när han vann nästan alla slagduelle­r fram till 11–5, 11–5 mot Mattias Karlsson innan Halmstad BTK:S hemmahopp fick vara med i matchen.

– Jag ändrade lite och försökte dra ner på tempot i tredje set och då gick lite bättre. Men det hjälpte ju ändå inte när alla bollar kom tillbaka och man därför tvingas spela med små marginaler. Och då kommer misstagen, konstatera­r Mattias som hade 8–7 och räddade tre setboll, men aldrig spelade sig fram till en egen.

– Så ska man kunna störa kineserna måste man få en bättre start än jag fick för att kunna sätta lite press, fortsätter han.

Det var också vad lagkompise­n Kristian Karlsson fick mot världsetta­n

Fan Zhendong.

Chansen kom också vid setbollen 10–9 som Fan Zhendong räddade med en blixtrande forehandat­tack i magen på Karlsson och så var den möjlighete­n borta när det i stället blev 11–13.

MEN KRISTIAN HADE tappat respekten för Fan Zhendong och efter lysande spel där han anförde setet från start till mål vann han det andra till publikens enorma jubel fram till 11–8.

– Då spelar jag väldigt, väldigt bra och det faktiskt tack vare det korta spelet, inflikar Karlsson efter setsegern.

Det var då som kinesen visade varför han är rankad etta i världen.

Förkrossan­de 11–3, 11–2 när Fan Zhendong höjde tempot och vann några makalösa slagduelle­r.

– Normalt sett brukar jag gilla det öppna spelet och sätta fart på bollen. Men där hade jag inget att sätta emot. För samtidigt som det är frustreran­de att få tillbaka alla bollar vad man än gör så är det ju roligt eftersom det blir så bra spel.

– Jag tycker att det var en väldigt bra match. Men eftersom Sverige hade hemmaplan så krävdes det att vi höjde oss ytterligar­e jämfört med i kvartsfina­len i Kuala Lumpur 2016, förklarar Fan Zhendong.

Vm-semifinale­n var mer eller mindre avgjord. För att Jon Persson skulle kunna rubba den vänsterhän­te pennskafts­spelaren Xu Xin var det ingen som kunde begära.

Efter 6–11 blev det visserlige­n kamp i andra set när Persson gick fram till 9–8 och fick se sin forehandat­tack vid 10–10 att via nätet smita knappt utanför bordskante­n. Närmare än så kom inte Jon. 11–13 i andra set blev 5–11 i det tredje efter att 2–0 förvandlat­s till 3–10 och det svenska Vm-äventyret var över.

– Jag tycker ändå att vi har närmat oss Kina jämfört med för två år sedan i Malaysia. Så om två år är vi ännu närmare och om fyra slår vi dem, säger Kristian. Mattias håller med: – Vi har visat att vi nu tillhör de allra bästa lagen i världen igen. Sedan finns det mycket att dra lärdom av. Inte minst måste få vinna fler snabba poäng och inte släppa till några enkla poäng. För där är kineserna fenomenala. En dålig retur så smäller det.

– Ja, så är det ju, menar förbundska­ptenen Ulf ”Tickan” Carlsson. Vi kan spela fantastisk pingis vissa perioder i ett set och till och med ett helt set som Kristian. Men på den här nivån måste vi göra det i hela set och hela matcher och där är vi ännu inte. Så det gäller att höja svårighets­graden ytterligar­e och tänka utveckling precis som Jörgen (Persson) och J-O (Waldner) en gång gjorde och därför kunde hålla på till de var hundra år...

DET VAR OCKSÅ en närmast rörd förbundska­pten som med en publikmeda­lj runt halsen summerar världsmäst­erskapet på hemmaplan:

– Ja, det har varit mycket känslor. Och mer pressat än normalt eftersom jag och vi verkligen ville att det skulle gå bra när vi hade VM hemma i Halmstad. Och så överträffa­r vi målet om kvartsfina­l och infriar drömmen om en Vm-semifinal och ett Vm-brons.

– Därför kommer faktiskt den här medaljen inte långt efter Vmguldet 2000.

Och i morgon väntar Sm-semifinal i samma arena för Tickan och Mattias, Halmstad BTK mot Söderhamn.

Snacka om kontraster...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KINESISKA PINGISMURE­N. Den gick inte att rubba för Sverige, men Vm-brons Ulf ”Tickan” Carlsson och Jon Persson. Och inte en enda match släppte det kine-
KINESISKA PINGISMURE­N. Den gick inte att rubba för Sverige, men Vm-brons Ulf ”Tickan” Carlsson och Jon Persson. Och inte en enda match släppte det kine-
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden