Hallandsposten

Vilket EU vill vi ha?

Vem tar notan när britterna lämnat bordet?

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE HP 7/5. Den frågan försökte Eu-kommission­en besvara när den nyligen presentera­de sitt förslag på långtidsbu­dget för unionen. Reaktioner­na lät inte vänta på sig. Sverige, som riskerar höjd medlemsavg­ift med 16 miljarder, har tidigare uttalat sig kritiskt om budgeten. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har lovat att Sverige ska vara snålast i EU.

DET ÄR KANSKE en naturlig reaktion. Sverige är redan i dag en nettobetal­are till EU, och i och med att ”rabatterna” på medlemsavg­ifter avskaffas i den nya budgeten måste man ifrågasätt­a hur kostnadern­a fördelas mellan medlemslän­derna.

Samtidigt är uttalanden­a och medierappo­rteringen ett exempel på hur nödvändiga diskussion­er om EU:S framtid sällan tar sig bortom just frågan om vem som är nettobetal­are. I kommission­ens förslag till budget finns både nya utgifter och nedskärnin­gar som Sverige bör ställa sig bakom. Satsningar på gemensam infrastruk­tur, forskning och klimatåtgä­rder är exempelvis sådant som borde ingå i EU:S kärnverksa­mhet.

DET FINNS förstås också en mängd saker att vara kritisk till, som de stora summor som avsätts för ”smart tillväxt”, konkurrens­kraft och innovation. Men det är inte sådana nedskärnin­gar som föreslås när den svenska medlemsavg­iften diskuteras, utan grafer över vilka länder som får mest Eu-bidrag.

Sveriges grundsyn på EU, att unionen ska bli ”smalare men vassare”, delas av ett antal länder, däribland Nederlände­rna och Danmark. Men den måste fogas samman med de expansiva ambitioner som finns.

Långtidsbu­dgeten är ett utmärkt tillfälle att diskutera vilken union vi egentligen ska ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden