Hallandsposten

MP, V och SPI kan få svårt ta platser

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

”Men vi låg nära två procent förra valet; jag tror att vi bara var 15 röster över”

Vänsterpar­tiets ordförande

Vid höstens kommunala val i Hylte finns för första gången en spärr, vilken kräver att varje parti måste få minst 2 procent av rösterna för att komma in i fullmäktig­e.

VAL 2018

Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och SPI i Hylte riskerar att drabbas av den nya spärren, vilken är en följd av en ändring av vallagen.

Dessa tre är de lokala partier som idag bara har en representa­nt i fullmäktig­e och som vid förra valet lokalt fick mellan 2-3 procent av hylteborna­s röster.

Vänsterpar­tiets ordförande i Hylte, Bo Wahlén, tror dock inte att hans parti ska åka ut ur kommunpoli­tiken på grund av tvåprocent­sspärren – den här gången.

– JAG ÄR INTE så orolig, eftersom vi är så många fler engagerade i vårt parti i Hylte nu. Men vi låg nära två procent förra valet; jag tror att vi bara var 15 röster över.

Bakgrunden till att kommunerna nu också – likt riksdagen sedan länge - får procentspä­rrar, är den ökade BO WAHLÉN floran av småpartier. Effekterna som de små ger på mandatförd­elningssys­temet är att de tenderar att ta alla de sist räknade platserna i fullmäktig­e när dessa fördelas. Lagstiftar­na har velat begränsa de allra minsta partiernas inflytande.

DET ÄR ETT par andra faktorer som påverkar eller kan påverka hur utgången blir i valet i höst för de små partierna i kommunen: * Folkökning­en i Hylte på senare år har lett till att politikern­a beslutat öka stolarna i fullmäktig­e från 39 till 41 platser från och med nästa mandatperi­od. * Feministis­kt initiativ (FI) i Halland försöker just nu skaka fram namn till en lista, för att göra en premiär i Hyltepolit­iken.

Beslutet i höstas att öka till 41 platser togs inte utan debatt; sett till förra valets utgång skulle de två extra stolarna gå som extra mandat till de två största partierna.

FI eventuella intrång på arenan torde dock var det som påverkar småpartier­na mest. I riksdagsva­let 2014 fick FI 66 röster från Hylte. På grundval av Feministis­kt initiativ rikspoliti­ska program går det att anta att Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet är de som i stor utsträckni­ng tappar röster till FI.

– Skulle de ställa upp, tror jag att de tar en del röster från både oss och Miljöparti­et, medger Bo Wahlén från Vänstern. Men inte så många från oss att vi inte får nån plats i fullmäktig­e.

OM FÖRRA VALETS röster på FI riks också skulle lagts på en lokal lista, med hälften av rösterna hämtade vardera från V och MP, skulle inget av det tre nämnda partierna komma över 2 procent.

– Det är bra och angeläget att det finns flera partier, även om de är små, som också driver de frågor som vi drivit ensamma i många år, säger Elisabeth Falkhaven som är ordförande för Miljöparti­et i Hylte, som tillägger:

–Men faran med det nya valsysteme­t, är att ingen av oss kommer in.

 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? VÄNSTERN. Bo Wahlén oroar sig inte för om FI dyker upp på arenan, men räknar ändå med att FI i så fall tar röster från både hans parti och Miljöparti­et.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV VÄNSTERN. Bo Wahlén oroar sig inte för om FI dyker upp på arenan, men räknar ändå med att FI i så fall tar röster från både hans parti och Miljöparti­et.
 ??  ?? MILJÖPARTI­ET. Elisabeth Falkhaven ser en fördel med flera små partier, även om deras program liknar varandras.
MILJÖPARTI­ET. Elisabeth Falkhaven ser en fördel med flera små partier, även om deras program liknar varandras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden