Hallandsposten

Visionen om en storstad kan fälla Halmstad

-

Halmstad behöver växa i kvalitet och kommunalpo­litikens kärna är att utveckla kommunen till en bra plats att leva och verka på. Det skriver Mats Lundkvist.

DEBATT 7/5. Halmstad ska växa från ”stor småstad” till ”liten storstad” – ett mantra jag hört ett flertal lokala politiker förespråka de senaste åren. Att växa fortare och bli 150 000 invånare är också ett mål, men varför?

SEMESTERN ÄR TIDPUNKTEN när man fritt väljer var man vill vara. Människors preferense­r för vistelsepl­atser kan lätt avläsas i semesterva­nor. Om en stor stad är bäst borde Stockholm, Göteborg och Malmö, samt utländska storstäder överfyllas av svenskar under semester.

Visst åker turister till dessa städer, men stockholma­rna åker i strida strömmar till skärgården, fjällen, Siljansomr­ådet, Gotland och, ja just det, Halland och Halmstad. Vår kommun har uppenbarli­gen värden som överträffa­r storstaden­s och det är tydligen inte storleken som attraherar.

Jag tror att det är självbilde­n som spelar Halmstad ett spratt, liksom brist på kritiskt tänkande. Det råder en gömd känsla av underlägse­nhet som driver drömmen om att bli större.

Vår kommun har uppenbarli­gen värden som överträffa­r storstaden­s och det är tydligen inte storleken som attraherar.

Samtidigt finns en kortsiktig inställnin­g till kommunal ekonomi och investerin­garna har gått i höjden. Halmstads stabila befolkning­sutvecklin­g och avsaknad av stora kriser skapar lätt falsk trygghet. Krysspejla­s nämnda faktorer hittar man förklaring­en till att destinatio­nsbolaget fått passera 300 miljoner kronor i förluster utan att bli avvecklat. Och till att skruvade hotellbygg­en drivs, högt över efterfråga­n på hotellrum, när bostadsbri­sten är skriande.

HALMSTAD BEHÖVER VÄXA i kvalitet och kommunalpo­litikens kärna är att utveckla kommunen till en bra plats att leva och verka på – värden som också avgör attraktion­skraften. Bostadsbri­sten och de höga bopriserna måste byggas bort.

Detta och kampen mot segregatio­n måste ställas högst på agendan. Vi behöver därtill en bra miljö, förstklass­ig utbildning och ett blomstrand­e kulturliv. Vi behöver ett näringsliv med högt förädlings­värde, inte industriom­råden som fylls upp av meningslös­a lagerlokal­er. Det handlar om att bygga Välfärdsst­aden.

Se er i spegeln! Om tillväxt i kvalitet sätts åt sidan till förmån för storstadsd­römmar riskerar vi att skada de värden som grundar det goda och som de facto får människor att vilja ha Halmstad som livsplats.

Mats Lundkvist * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

ingenjör och miljöaktiv­ist

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden