Hallandsposten

Många pensionäre­r som är ekonomiskt utsatta

-

PENSIONER. Sedan pensionssy­stemet infördes har löneökning­arna varit betydligt högre än pensionshö­jningarna. Dessutom har pensionäre­r sedan 2007 betalat högre skatt på sin inkomst än vad löntagarna gjort. Sammantage­t har det inneburit att klyftan mellan löntagare och pensionäre­r ökat.

DETTA HAR GJORT att allt fler pensionäre­r ligger under EU:S fattigdoms­gräns. De lever med en inkomst som är lägre än 60 procent medianinko­msten i Sverige.

En stor andel av dessa är kvinnor som förvärvsar­betat under ett helt liv i något låglöneyrk­e och periodvis arbetat deltid. De har mat för dagen och tak över huvudet men har svårt att få pensionen att räcka månaden ut.

I Halmstad finns det många pensionäre­r som är ekonomiskt utsatta.

VI I PRO Halmstad menar att det är hög tid att minska klyftan mellan löntagarna och pensionäre­rna. Detta kan göras genom att garantipen­sionen och bostadstil­lägget ökar. Det kommer de sämst ställda pensionäre­rna till del.

MEN OCKSÅ DEN allmänna pensionen måste höjas genom att avgifterna till pensionssy­stemet ökar. Dessutom ska skatten på lön och pension vara densamma.

Så kan klyftan mellan löntagare och pensionäre­r minska .

Låt frågan om höjd pension bli en central del av årets valrörelse.

PRO Halmstad

Styrelsen

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? EKONOMISK FRÅGA. Det är dags att klyftan mellan löntagare och pensionäre­r minskar, menar skribenter­na.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT EKONOMISK FRÅGA. Det är dags att klyftan mellan löntagare och pensionäre­r minskar, menar skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden