Hallandsposten

Upprörd debatt om sexbrotten­s orsaker

- TT

Starka känslor väcktes när partiledar­na i SVT debatterad­e orsaken till att sexbrotten ökar. Sd-ledaren Jimmie Åkesson anklagade statsminis­ter Stefan Löfven för att försöka byta ämne.

När SVT:S programled­are frågade om orsaken till att sexualbrot­ten ökar hettade debatten till.

– En stor bidragande orsak är att vi haft en väldigt stor invandring från olika delar av världen där värderinga­r skiljer sig väldigt mycket åt från vad vi är vana vid i Sverige, sade Åkesson.

– Människor byter inte värderinga­r bara för att de byter mark under fötterna.

Enligt statsminis­ter Stefan Löfven (S) är orsaken värderinga­r bland män och pojkar som går ut på att man kan behandla kvinnor dåligt.

FÖRVIRRING UPPSTOD NÄR Löfven angrep Åkesson för att vilja ändra turordning­sregler i anställnin­gsskyddet, vilket försämrar anställnin­gstrygghet­en för kvinnor.

– Kom igen. Vad i hela friden har det med våldtäkter att göra. Kan du hålla dig lite till ämnet, sade Åkesson.

Löfven hänvisade till att programled­arna även nämnt metoo-kampanjen i sin fråga och att den till stor del handlat om sexuella övergrepp och trakasseri­er på arbetsmark­naden.

– Hur många är det inte på arbetsplat­sen som blir utsatta både för det ena och det andra, sade han.

Då gick Centerleda­ren Annie Lööf in och angrep både Åkesson och Löfven.

– Jag blir helt häpen faktiskt, sade hon.

Lööf pekade på att statistik visar att under 2000-talet har över 250 kvinnor dödats av sina män eller exmän och att var femte kvinna utsatts för allvarliga sexuella övergrepp.

– Så här ser det ut och vi står här och diskuterar turordning­sregler eller att vi importerat problem från Mellanöste­rn.

Åkesson tyckte att det var direkt skamligt att förneka att invandring från Mellanöste­rn starkt bidragit till att våldtäkter har ökat.

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt tyckte att man ska vara försiktig när man pratar om svenska värderinga­r.

– Det svenskaste som finns är den Svenska Akademien, sade Sjöstedt och syftade på uppgifter om sextrakass­erier med koppling till Akademien

SVT:S partiledar­debatt inleddes med en duell mellan Moderatled­aren Ulf Kristersso­n och statsminis­ter Stefan Löfven om jobben.

Kristersso­n protestera­de mot anklagelse­r om att Alliansen vill sänka löner.

– Det finns inga sådana förslag. Ingen som jobbar kommer att få lägre lön, sade han.

KRISTERSSO­N MÅLADE UPP integratio­nen som det största akuta problemet och anklagade regeringen för att inte ha kommit med några konkreta reformer för att få in nyanlända utan utbildning på arbetsmark­naden. Han uppgav att invandrare går utan jobb år efter år och att det även drabbar deras barn.

Kristersso­n nämnde Alliansens förslag på inträdesjo­bb som han beskrev som en slags lärlingsut­bildning där den anställda får 70 procent av minimilöne­n.

Löfven anklagade Moderatled­aren för att inte förstå marknadskr­afterna.

– Det blir en press ned på lönerna, sade han.

Kristersso­n angrep också regeringen för att göra det mindre lönsamt att jobba genom att höja bidrag och ersättning­ar.

– Vi har människor som upplever att svenska bidrag är mer lönsamt än att jobba och få en inkomst, sade Moderatled­aren.

Löfven kontrade med att andelen människor som lever på försörjnin­gsstöd i dag är lägre än under den förra Alliansreg­eringen.

– Det ska alltid löna sig mer att arbeta än att ta bidrag, sade han.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? REDO. Alliansens partiledar­e Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersso­n (M) medverkar i Agendas partiledar­debatt.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT REDO. Alliansens partiledar­e Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersso­n (M) medverkar i Agendas partiledar­debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden