Hallandsposten

Tuffa tider för pollenalle­rgiker

- FREDRIK GUNÉR/TT

Björken blommar för fullt i stora delar av landet. I år är blomningen extra intensiv på sina håll, men den värsta perioden är snart över. Sedan väntar gräspollen­säsongen.

Sveriges pollenalle­rgiker har det inte lätt för tillfället. I de östra delarna av landet kan det vara extra mycket björkpolle­n i luften.

– Det är en intensivar­e blomning upp mot Stockholms­trakten. Det är förhålland­ena året innan som bestämmer hur mycket pollen det ska bli, säger forskaren Åslög Dahl som ansvarar för pollenlabo­ratoriet vid Göteborgs universite­t.

Enligt Vårdguiden 1177 är det ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna som får pollenbesv­är. De flesta reagerar på björk- och gräspollen.

Åslög Dahl säger att i södra och västra Sverige har blomningen börjar klinga av.

– Det är inte hemskt mycket björkpolle­n kvar att sprida ut, men det brukar ändå förekomma i luften ett bra tag efter att de har blommat färdigt.

I övriga delar av Götaland, Svealand och i södra Norrlands kustland är blomningen i full gång.

– Den värsta perioden är nog över inom någon vecka, säger Åslög Dahl.

Längre upp i Norrland har björkarna inte kommit i gång ännu, men det kan ändå hända att man påverkas av björkpolle­n som kommer söderifrån.

När björkpolle­nsäsongen väl lagt sig är det dags för gräspollen.

– Den jobbigaste perioden för gräspollen­allergiker är under juni och början på juli. Det beror på vädret när toppen infaller, det varierar rätt mycket mellan olika år, säger Åslög Dahl.

– Ur allergiker­nas synpunkt finns det hopp om att det totalt sett inte ska bli så jobbigt eftersom vintern var så pass kall och gräset kom i gång ganska sent. Och det innebär att det inte har kunnat ladda upp så mycket. Det är ofta svårt att undvika pollen eftersom de sprids med vinden, men här är några tips:

* Vädra sovrummet tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är pollenhalt­erna låga.

* Häng inte ut kläder och sängkläder utomhus för att vädras eller torkas.

* Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

* Ha fönster stängda under dagen.

* Byt kläder när du har varit utomhus.

* Följ pollenprog­noserna.

 ??  ?? PROBLEM. Björkpolle­nallergike­r har det hårt för tillfället.
PROBLEM. Björkpolle­nallergike­r har det hårt för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden