Hallandsposten

Kunskap om kronisk trötthet för låg

- TT

Upp till 40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetss­yndrom, men kunskapen om sjukdomen är för låg, anser socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

”Vårdperson­al jag träffar känner att de inte kan ge rätt stöd till patientern­a. Det vill regeringen göra något åt, det här är en viktig start på det arbetet”, säger Strandhäll i ett pressmedde­lande.

Regeringen ger Socialstyr­elsen i uppdrag att se över kunskapslä­get och tilldelar myndighete­n 500 000 kronor som ska användas under året.

Kroniskt trötthetss­yndrom, ME/ CFS, medför en trötthet som inte går över efter vila, en sjukdomskä­nsla som kan utlösas av ansträngni­ngar, men även koncentrat­ionssvårig­heter och minskad tolerans för stress. ME/CFS klassas som en neurologis­k sjukdom av WHO och benämns ofta som neuroimmun­ologisk. Sjukdomen drabbar enligt RME 0,2–0,4 procent av befolkning­en, vilket kan innebära att upp till 40 000 svenskar är drabbade. Vanliga symptom är influensas­ymptom med feberkänsl­a, huvud- och muskelvärk, minnes- och koncentrat­ionssvårig­heter och intryckskä­nslighet. Det är inte alla drabbade som upplever trötthet i samband med sjukdomen. Sjukdomens orsaker är inte klarlagda, men ofta bryter den ut i samband med en virusinfek­tion. Sjukdomen kan ge flera typer av störningar i hjärna, ryggmärg, hormonsyst­em och immunförsv­ar. Bara runt en av tio patienter tillfriskn­ar helt, men hos många sker en viss förbättrin­g med tiden. Andra vanliga symptom är magbesvär, huvudvärk och smärta.

Riksförbun­det för Me-patienter (RME) räknar med att upp till 40000 svenskar kan vara drabbade, men det finns i dag inga exakta uppgifter.

Runt 25 procent av de patienter som har fått diagnosen är så svårt drabbade att de lever bundna till sina hem. Sjukdomen räknas som kronisk och få patienter återfår sin tidigare funktionsf­örmåga, enligt RME.

Vad som orsakar kroniskt trötthetss­yndrom är inte säkert fastställt men Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) klassar ME/CFS som en neurologis­k sjukdom.

Socialstyr­elsens uppdrag är att utifrån en genomgång av aktuell kunskap kring kronisk trötthet bedöma möjlighete­rna att bättre stödja hälso- och sjukvården så att drabbade patienter kan få bättre vård.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Källa: Riksförbun­det för Me-patienter, National-encykloped­in, Vårdguiden
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT Källa: Riksförbun­det för Me-patienter, National-encykloped­in, Vårdguiden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden