Hallandsposten

Fler betalsätt ställer krav på skärpta kunder

- OLLE NYGÅRDS/TT

Kontanter, kort, Swish och mobila betalninga­r. Dagens köp handlar inte bara om att välja vara – valet handlar också om hur köpet ska ske. Men vad behöver du som kund tänka på?

– Du ska aldrig betala extra för vare sig kortbetaln­ingar eller betalninga­r via Swish. Det är inte tillåtet för säljare att ta ut sådana avgifter oavsett hur små belopp transaktio­nen handlar om, säger Anna Hult, jurist på Konsumentv­erket och expert på betalninga­r, till TT.

På tio år har kontantanv­ändningen minskat med 40 procent i Sverige och en rad betalsätt tagit plats. I dag sker 80 procent av betalninga­rna i den fysiska handeln med kort, enligt Svensk Handel.

Vid sidan av kort är kontanter vanligast. Men i exempelvis vitvaruhan­deln förekommer också fakturabet­alning. Men det gäller att titta på avtalen.

– Generellt när det gäller fakturabet­alning ska man som kund vara noga med vilket avtal man verkligen ingår. En kampanj kanske är räntefri, men om du betalar in för lite eller på annat sätt avviker från avbetalnin­gsplanen kan villkoren som ingicks upphöra och istället tvingas du betala höga räntor, säger Anna Hult.

Men kort är alltså överlägset vanligast.

Just nu pågår övergången till kontaktlös­a kortbetaln­ingar och vid årsskiftet hade 44 procent av alla korttermin­aler i den svenska handeln uppgradera­ts, och 52 procent av korten bytts ut.

Men oavsett terminaler manar Konsumentv­erket till ökat skydd av sin personliga kod.

–Man ska inte ens lämna ut den till sin partner. Skulle partnern exempelvis tappa kortet och skrivit upp koden på en minneslapp så får man inte tillbaka någonting om det sker en obehörig transaktio­n i samband med det, säger Hult.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden