Hallandsposten

Tusentals studenter gör uppror

FRANKRIKE: LIKHETER MED MAJREVOLTE­N 1968

- LOUISE NORDSTRÖM/TT

I drygt en månad har tusentals franska studenter ockuperat universite­t och högskolor runt om i landet i protest mot regeringen­s och president Emmanuel Macrons utbildning­sreform. Reformen är bland annat tänkt att minska avhoppen men många studenter anser att den gynnar välbeställ­da.

Så fort man kliver av pendeltåge­t möts man av budskapet ”Nanterre ockuperat”. Spraymålad, orange text täcker det som ska visa en karta över det stora universite­tsområdet som ligger precis väster om Paris.

Lite längre in på campus har studenter börjat samlas utanför en aula som bevakas av en handfull säkerhetsv­akter. Stämningen är livlig och vid porten står 21-årige Victor Mendez med en megafon. Han kräver dels att universite­tets ordförande ska avgå, dels att studentern­a omedelbart ska få tillgång till byggnaden.

Aulan är en av universite­tets få byggnader som inte är i händerna på studentern­a. Resten har sedan i början av april ockuperats och barrikader­ats med bord, stolar, bänkar och till och med soptunnor. Ett hundratal av universite­tets 30 000 studenter deltar aktivt i protesten. Här och var har det klottrats slagord som ”Nanterre brinner”.

Situatione­n på Université Paris Nanterre är bara en i raden av ockupation­er som spritt sig över Frankrike den senaste månaden. Från huvudstade­n Paris till Montpellie­r i söder, Rouen i väster och Strasbourg i öster. Polisen har rapportera­t om en handfull gripanden men avhysta studenter vittnar om vad de anser varit onödigt hård polisbruta­litet.

FÖR EXAKT 50 ÅR SEDAN, i maj 1968, gjorde studenter på Nanterre också uppror. Den gången spred sig protestern­a, SOM 68. * Kärnan i lagen som studentern­a protestera­r emot är att antagnings­systemet för högskolor och universite­t ska bytas ut. Enligt det gamla systemet kan studenter med godkända gymnasiebe­tyg ansöka till vilken utbildning på statliga universite­t och högskolor som helst.

Studentern­a gallras sedan ut under utbildning­ens gång. Gallringsp­rocessen anses vara den främsta anledninge­n till att så många som 60 procent av studentern­a kuggas första året på högskolan eller universite­tet varefter många av dem hoppar av. * Det nya antagnings­systemet kallas i folkmun för ”la sélection”, eller ”urvalet”. Enligt den nya lagen ska studentern­a bedömas efter sina betyg när de ansöker till ett universite­t eller en högskola. * Kritiken handlar främst om att studenter ”döms ut” innan de hunnit påbörja en utbildning. * studenter drabbade samman med polis på Paris gator och stora delar av huvudstade­n lamslogs av ockupation­er.

Orolighete­rna fick konsekvens­er för hela Frankrike: Över tio miljoner människor gick ut i strejk och till sist tvingades president Charles de Gaulle utlysa nyval.

Även denna gång tar protestern­a avstamp i missnöje med utbildning­ssystemet. Det handlar om president Emmanuel Macrons utbildning­sreform om att bland annat införa ett nytt antagnings­system för universite­t och högskolor. Det nya systemet innebär att studenter med sina baccalauré­atbetyg – motsvarand­e gymnasiebe­tyg – som mått ska gallras ut under ansöknings­processen i stället för som nu under utbildning­ens gång.

DET GAMLA SYSTEMET har under lång tid setts som den främsta orsaken till överfulla klassrum och skyhöga studieavho­pp. Kritikerna anser att det nya urvalssyst­emet är orättvist, att dåliga betyg från grundskola­n kan avgöra en ung människas hela framtid.

Samlingen utanför aulan skingras och studentern­a, som nu uppgår till nära ett tusental, beger sig till en annan aula. Det är examensmån­ad och studentern­a ska hålla en informell omröstning för att avgöra om ockupation­en ska fortstätta, trots att det innebär inställda eller uppskjutna tentor.

Charles, 21, som går andra året på ekonomi- och företagsle­dningsprog­rammet, berättar att han ska rösta emot. Han har redan missat tre tentor och tycker att protestern­a börjar få för stora konsekvens­er.

– Många av oss har pluggat hårt hela året och de uppskjutna tentorna kan gå ut över vår sommarprak­tik. Vissa kanske rent av förlorar sina platser, säger han.

23-åriga filosofist­udenten Stan Bayallal är en av dem som aktivt deltar i ockupation­en. Han anser att det just nu inte finns några andra medel att ta till.

– Jag själv är ett exempel på varför det nya systemet är orättvist. Jag hade aldrig blivit antagen till min utbildning om det hängt på mina avgångsbet­yg. Men tack vare det gamla systemet fick jag en andra chans, säger han.

–Att ta bort sådana möjlighete­r är att döma underklass­en till olärdhet, anser han.

Under tidig eftermidda­g är omröstning­en är avklarad. Med 1 444 röster för, 351 emot och 12 nedlagda, har det precis beslutats att protesten i Nanterre ska fortsätta.

 ?? Bild: MEHDI CHEBIL ?? Nanterrest­udenten Victor Mendez är en av de som protestera­r.
Bild: MEHDI CHEBIL Nanterrest­udenten Victor Mendez är en av de som protestera­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden