Hallandsposten

Hawaiibor var

-

Lava strömmar in i bostadsomr­åden och invånare riskerar att hamna i moln av svaveldiox­id. Vulkanen Kilauea fortsätter att härja på Hawaiis huvudö Big Island. Myndighete­rna har stängt en nationalpa­rk och infört restriktio­ner för flygtrafik.

En ny spricka har börjat spy lava upp till 70 meter upp i luften, och ytterligar­e sprickor har uppstått på en väg i området Leilani Estates, enligt Hawaiis vulkanobse­rvatorium. Även svaveldiox­id, en gas som kan vara livshotand­e i höga halter, sipprar ut på flera ställen.

”OM VINDARNA BYTER riktning, kan ni bli gasförgift­ade”, varnar den lokala politikern Eileen O’hara på Facebook, och uppmanar de som är kvar i områdena Leilani Estates och Lanipuna Gardens att förbereda sig på att lämna sina hem.

Totalt har uppemot 2 000 invånare evakuerats sedan de första utbrotten tidigare i veckan, som följde på en rad jordskalv.

Flygmyndig­heten FAA har infört restriktio­ner för flygtrafik i området för alla utom räddningsp­ersonal. Nationalpa­rken Hawaii Volcanoes, som utgör en tiondel av öns yta, har stängts efter skred. Bland annat har en stor klippa störtat ned i havet. Runt 2 600 besökare evakuerade­s.

Janet Babb, talesperso­n för Hawaiis vulkanobse­rvatorium, säger att utbrotten kan fortsätta ”i veckor eller månader”, då utveckling­en börjar påminna om aktivitet som pågick i 88 dagar i området 1955.

Åtta sprickor har öppnats i marken av den vulkaniska aktivitete­n, enligt nyhetssajt­en Hawaii News Now.

 ??  ?? GRILL ONÖDIG. Sam Knox hus ligger bara ett par hundra meter från lavaströmm­en
GRILL ONÖDIG. Sam Knox hus ligger bara ett par hundra meter från lavaströmm­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden