Hallandsposten

Tack för festen – det gör vi om, Halmstad!

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Festen är över – lag-vm i bordtennis i Halmstad arena slut. Ekot av de sista forehandsm­asharna, jublet över de dubbla kinesiska gulden, publikens stöd för den heroiska svenska insatsen och tonerna av Per Gessles och Galavants Vm-signatur ”Name you beautiful” har knappt hunnit lägga sig när vardagen nu återvänder.

Typ på tisdag med Sm-semifinal mellan Halmstad BTK och Söderhamn i samma arena.

Plötsligt är allt över. År av minutiösa förberedel­ser för det som började 2012 när den dåvarande Hbtk:ordförande­n Terje Johansson föreslog något så ”galet” som ett VM i lilla Halmstad.

Nu vet vi. Med idel lovord från både aktiva, ledare, media och iternation­ella bordtennis­förbundet, ITTF, att städer av Halmstads storlek visst klarar av att arrangera så här stora mästerskap. Med glans både organisati­onsmässigt med korta avstånd och sportsligt.

– Jag skulle, med erfarenhet från skidskytte­t, vilja vända på det och säga att det är just den här storleken på städer som ska arrangera för här syns och märks det. Jag kom från Ängelholm och första skylten som mötte mig var lag-vm i Halmstad. Jag lovar, hade det varit Stockholm hade inte den första skylten från Arlanda varit något om bordtennis-vm, påpekade RF:S ordförande Björn Eriksson för mig, på besök i lördags.

PUBLIKT HAR LAG-VM överträffa­t alla kalkyler, 15 300 betalande och drygt 20 000 åskådare. Likaså medialt med 30 miljoner besökare på sociala medier och drygt 300 miljoner tv-tittare där det första svenska Vm-bronset på 14 år och den historiska sammanslag­ningen av Syd- och Nordkoreas damlag i semifinale­n självfalle­t hjälpte till när all världens blickar riktades mot Halmstad.

– Förhoppnin­gsvis får vi nu lite mer uppmärksam­het. Det är inte i så många världsspor­ter där vi har ett svenskt lag som tar Vm-brons. Det tycker jag ska uppmärksam­mas och inspirera fler till att börja spela, sa Kristian Karlsson.

Men efter en vecka sprängdfyl­ld av nagelbitar­e, dramatik, känslor och heroiska matcher höll herrfinale­n på att bli något av ett anti-klimax.

3–0. Inte ens i närheten av att tappa ett set för Fan Zhendong och Ma Long innan Patrick Franziska åtminstone ruskade om Xu Xin fram till 11–9, 9–6 innan kinesen tog fram serveartil­leriet och forehanden och vände till 3–1.

Kina är helt enkelt i en klass för sig – så överlägset att det inte är bra för pingisens eget bästa.

KINA KOM TILL finalen med idel 3–0-segrar och bara fem tappade set på 21 singlar medan Tysklands väg var betydligt mer hackig. Bara två 3–0-segrar av sju och tre med 3–2, där Lee Sangsu i semifinale­n vid tre tillfällen bara var två bollar från att besegra Timo Boll och slå ut Tyskland.

– Tack Halmstad, sa ITTF:S president Thomas Weikert och lämnade över ITTF:S flagga till nästa års arrangörss­tad, ungerska Budapest.

Jag trodde att detta var ”once in a lifetime”, att det skulle ske en gång och inte mer. Men efter denna succé har Halmstad visat att städer av denna storlek visst klarar av stora mästerskap.

Så varför inte söka igen när alla hämtat andan? EM någon? Eller ett nytt VM när det nu ska bantas ner till 32 lag?

”Efter denna succé har Halmstad visat att städer av denna storlek visst klarar av stora mästerskap. Så varför inte söka igen när alla hämtat andan?”

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILKEN SUCCE! Halmstad och alla som arbetat kring lag-vm fick idel beröm som blev en riktig pingisfest, där Ittf-presidente­n Thomas Weikert gärna såg att Halmstad sökte igen.
Bild: ROGER LARSSON VILKEN SUCCE! Halmstad och alla som arbetat kring lag-vm fick idel beröm som blev en riktig pingisfest, där Ittf-presidente­n Thomas Weikert gärna såg att Halmstad sökte igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden