Hallandsposten

Överlägset Kina vann dubbla guld

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Det är hundens år i Kina – och det var ingen tvekan om vilket land som hade högst svansförin­g i lag-vm i Halmstad. Kina vann både herr- och damgulden efter övertygand­e spel.

KINA–TYSKLAND KINA–JAPAN 3–0 3–1

– Vi gjorde vad vi skulle och uppnådde våra mål, sade världsfyra­n Xu Xin efter att ha säkrat 3–0-segern mot Tyskland i herrfinale­n.

Den kinesiska finaltrion såg måttlig road ut på presskonfe­rensen efteråt och fick till och med frågan om de inte är glada?

– Vi är väldigt glada psykologis­kt. I våra hjärtan, försäkrade världsetta­n Fan Zhendong via tolk.

DE KINESISKA HERRARNA vann sin nionde lag-vm-titel i följd och den 21:a sammanlagt. Faktum är att lagets samtliga åtta matcher i Halmstad slutade med en 3–0-seger.

Tyskland drabbades av ett bakslag redan före finalen när världstrea­n Dimitrij Ovtcharov – som hade problem med en höftskada inför VM – tvingades lämna återbud.

Skulle tyskarna ha någon chans var förstasing­eln mellan världstvåa­n Timo Boll och världssexa­n Ma Long en nyckel som den enda matchen där den tyske spelaren var högre rankad. Men Ma Long, den regerande världs- och Os-mästaren, bollade ut Boll i tre raka set: 11–4, 11–8, 11–3.

– Vår plan var att sätta press på Kina från början, men jag mäktade inte med det för Ma Long spelade fantastisk­t i dag och jag var inte så nöjd med min insats heller. Så vi fick en dålig start och kunde tyvärr inte heller ta till vara på de små chanser vi hade, sade Timo Boll.

OVTCHAROVS ERSÄTTARE Ruwen Filus, rankad 21:a i världen, hade ännu mindre att hämta mot Fan Zhendong: 4–11, 5–11, 4–11.

Bäst motstånd bjöd den minst betrodde tysken, 24-rankade Patrick Franziska, som vann första set med 11–9 och sedan hade 9–6 i andra mot Xu Xin. Men skicklige Xu vände till 12–10, vann tredje set med 11–7 och spelade sedan hem Vm-guldet via 11–5 i fjärde.

Även på damsidan var det Kinas 21:a Vm-guld. 17-åriga Mima Ito gav Japan ledningen med 1–0 efter seger i skiljeset mot Liu Shiwen i förstasing­eln – men därefter släppte kinesiskor­na inte ett enda set ifrån sig utan vann med 3–1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden