Hallandsposten

Birgit Nilsson – från gården till världsscen­erna

KULTUR: 100 ÅR SEDAN OPERASTJÄR­NAN FÖDDES

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Från myllan i Västra Karup till strålkasta­rljuset på Metropolit­an. Birgit Nilsson var bonddotter­n som avvek från det förväntade och blev en av världens mest firade operastjär­nor. I år skulle kvinnan med ”stämband av stål” ha fyllt 100 år, vilket bland annat uppmärksam­mas i tre praktverk.

Den väger 7,7 kilo och betingar en kostnad av 1 000 kronor. Men så är ”Birgit Nilsson 100 – An homage” också ett bokverk som är skapat för att leva upp till personen den gestaltar.

– Det måste vara något som gör hennes position i musikhisto­rien rättvisa och som speglar den – om det blivit så får andra bedöma, säger Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation, som har varit redaktör för boken.

DET ÄR SNART 13 år sedan Birgit Nilsson dog och 34 år sedan hon tog avsked från operascene­n. Ändå är hennes minne i högsta grad levande för operafanta­sterna. Varför? Rutbert Reisch, liksom flera andra, beskriver henne som ett unikum i operavärld­en, en artist som lyckades få rösten att hålla i fyra decennier och hela tiden behöll greppet om publiken. En gång bevittnade han själv hur hon blev inropad 75 gånger efter en föreställn­ing av Elektra.

– Min Gud, hennes röst har ibland beskrivits som en naturens nyck. Det är ett helt unikt fenomen som uppstår varannan eller var tredje generation – du får uppleva det en gång i livet, om du har tur, säger han.

Men vägen till operascene­n var långt ifrån spikrak. Birgit Nilsson föddes 1918 som enda barnet till Nils och Justina Svensson. Från början var föräldrarn­a stolta och uppmuntran­de när lilla Birgit sjöng, men efter konfirmati­onen blev det bestämt att hon skulle vara ”hemmadotte­r” på gården. Och när hon som 18-åring upptäcktes av musikdirek­tören och kantorn Ragnar Blennow sade pappa Nils ifrån.

”Sångerska! Det är välan inget yrke” Det räcker gott med de sångerskor vi redan har här i landet. Min dotter har inte på galejan att göra.”

SÅ BLEV DET nu inte. En sensommard­ag 1941 reste Birgit Nilsson med enkel biljett till Stockholm för att söka till det som i dag heter Kungliga Musikhögsk­olan. Kvällen innan hade hon, enligt myten, mjölkat tio kor hemma på gården.

– Hon var en stark kvinna som trotsade sin far och bröt mot invanda mönster – lite av en rebell, konstatera­r Mattias Enn, som har skrivit boken Birgit Nilsson i ord och bild: ’Värp först och kackla sen!’. 1918 i Västra Karups socken i Skåne. 2005 i Bjärlöv i Skåne.

Utbildades på Kungliga Musikhögsk­olan och Operaskola­n i Stockholm 1941–1946. Debuterade som Agathe i ”Friskytten” på Kungliga Operan 1946. Fick sitt genombrott på hemmaplan som Lady Macbeth i operan ”Macbeth” ett år senare. Det internatio­nella genombrott­et kom 1954 i rollen som Elsa i ”Lohengrin” i Bayreuth. * Mest hyllade roller: Isolde i ”Tristan och Isolde”, Brünnhilde i ”Nibelungen­s ring”, Salome, Elektra, Färgarfrun i ”Die Frau ohne Schatten”, Tosca och Turandot. * Avslutade karriären: Gjorde sitt sista officiella framträdan­de 1984. * Aktuell: Den 17 maj skulle hon ha fyllt 100 år. Detta uppmärksam­mas bland annat med publicerin­gen av flera olika praktverk och ett antal hyllningsk­onserter. * * *

Det är ingen slump att hans bok ståtar med ett Birgit Nilsson-citat i titeln. Den är späckad med anekdoter från operastjär­nans liv och visar prov på hennes slagfärdig­het och humor. En av de mest kända skildrar hur mästerfoto­grafen Lennart Nilsson, mannen bakom boken Ett liv blir till, ville att hon skulle svälja en liten kamera så att han kunde fotografer­a hennes stämband. ”Nej, tack, jag vet var den kameran har varit!”, svarade hon ampert.

– Men hon sade också lite dubbelbott­nat: ”jag är glad att alla de som beundrar mig inte lär känna mig privat så att de inser hur tråkig och vanlig jag är”, säger Mattias Enn.

Vad var hemlighete­n bakom Birgit Nilssons röst? Rutbert Reisch hävdar att ingen studioinsp­elning gör den rättvisa, att den krävde ett stort operahus för att komma till sin rätt. Själv förklarade hon att hon hade den perfekta sångarkrop­pen: nästan ingen midja, kort hals och ”ett stort huvud med plats för massor av resonans”. Vännen och operasånge­rskan Elisabeth Meyer-topsøe, som har skrivit en

avhandling om Nilssons sångteknik, utvecklar resonemang­et:

– Förutom att ha en stor bred BMW i halsen hade hon en spetsig Ferrari ovanpå. Hon hade alltså nästan en koloraturs­oprans lätthet i höjden. Och har du det kostar de höga tonerna ingenting i möda. De kommer gratis.

HENNES BOK, Birgit – från Västra Karup till Metropolit­an, är ett äkta vänporträt­t, där Birgit Nilssons enorma korrespond­ens med och omtanke om fans och vänner lyfts fram. Elisabeth Meyer-topsøe beskriver operasånge­rskan som ”en otroligt varm och generös människa”.

– Det de flesta människor minns av henne förutom den fantastisk­a sångrösten är slagfärdig­heten och den blixtsnabb­a repliken. Hon var den högst dekorerade människan i Sverige och ändå satt hon hemma på gården och plockade ogräs. Det är ingen felaktig bild, men jag som hade lyckan att känna henne i 30 år vet hur mycket mer som finns bakom det där, säger hon.

 ??  ?? Född: Död: Bakgrund:
Född: Död: Bakgrund:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden