Hallandsposten

Bellman på väg till Tiraholm

- LENNART HILDINGSSO­N

Konspirati­oner och mordplaner i 1700-talsmiljö, bildar ram och intrig för sommarens Tiraholmst­eater.

Totte Ljunggren, ”general” för Iogt-nto-föreningen­s återkomman­de folklustsp­el vid Bolmens strand, har nu skrivit klart manus. Cirka 15 musiker och amatörskåd­espelare har börjat repetition­erna. Det 20:de sommaren man spelar teater vid Tiraholm, sedan man satte upp Ebbe Skammelsso­n där 1998.

– I år får vi besök av Fader Berg och Bellman, som ska hjälpa till att ordna fred mellan Unnnaryds- och Lidhultsbo­rna, säger Totte och skrattar.

Han berättar vidare om karaktärer­na i ”Attentatet vid Tiraholm”, som pjäsen heter, med namn som Ulla Winbärsbla­d (mycket svartsjuk) och Anders Ankanström.

Det är ingalunda ett spel om händelsern­a kring kungliga Slottet i Stockholm, vilka ledde fram till mordet på Gustav III på Operan 1792.

Totte Ljunggren beskriver det istället som parallella händelser som vid samma tid utspelade sig i Unnarydstr­akten och kring Bolmen.

Föreställn­ingen har premiär midsommarh­elgen och spelas också nästföljan­de veckoslut, ändå sex föreställn­ingar.

– Det är svårt att samla ensemblen, som kommer från olika håll, för en längre spelperiod. Därför blir det istället intensivt under två veckor.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GERT PAULSSON. Skådespela­re i den stundande sommarens folklustsp­el vid Tiraholm.
Bild: PRIVAT GERT PAULSSON. Skådespela­re i den stundande sommarens folklustsp­el vid Tiraholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden