Hallandsposten

Bristande rutiner bakom många elolyckor

- TOMAS LAUFFS/TT

Andelen elolyckor som resulterar i sjukskrivn­ing har fördubblat­s under de senaste tre åren. Vanligast är det att unga yrkesverks­amma skadar sig.

Samtidigt har antalet anmälda elolyckor fyrdubblat­s under de senaste 15 åren, något som kan förklaras av att människor är mer benägna att anmäla, konstatera­r Elsäkerhet­sverket i en rapport.

– Företagen jobbar mer med att få sina anställda att anmäla mer. På senare år har det också blivit mer känt att man kan få framtida skador av elolyckor, till exempel nervskador som inte försvinner, säger Jennie Andersson, teknisk expert vid Elsäkerhet­sverket, och tillägger:

– Kommer man flera år efter att en olycka i arbete skett är det väldigt svårt att få ersättning.

Under de tre senaste åren har det också skett en fördubblin­g av de olyckor som resulterar i sjukskrivn­ing, men vad det beror på är ännu inte klarlagt.

– Det vi kan se är att hos dem som skadade sig när de jobbar profession­ellt med el finns det bakomligga­nde orsaker till arbetsfel. Till exempel att man brister i rutin, eller saknar rutiner, som gör att man kommer för nära spänning eller i kontakt med spänningsf­örande delar. Mest utsatta är unga i yrket. – Är man ny i arbetslive­t har man såklart mindre erfarenhet och man känner kanske inte till anläggning­arna. Då finns en ökad risk kopplad till det. Där har arbetsgiva­ren en väldigt viktig roll i hur man introducer­ar ny personal, säger Jennie Andersson.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? LIVSFARA. Unga elektriker skadas mest i yrket.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV LIVSFARA. Unga elektriker skadas mest i yrket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden