Hallandsposten

Snabbt Åledsbygge

Enslövs samhällsfö­rening vill se en fortsatt utbyggnad av Himmelkull­a och nu skyndar kommunen på byggandet.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Vi är helt beroende av att någon som vill bygga dyker upp” PER ÅKE LARSSON

projektsam­ordnare

Nyligen hörde Enslövs samhällsfö­rening av sig till kommunen med en begäran om en fortsatt utbyggnad av bostäder i Himmelkull­a. Efterfråga­n på villatomte­r och hyreslägen­heter är stor, och inflyttnin­gen av barnfamilj­er har ökat de senaste åren, skrev föreningen i sitt brev.

I första etappen byggdes både lägenheter och villatomte­r – totalt tio radhus och fem tomter. Lägenheter­na är uthyrda och tomterna bokade.

I ETAPP ETT fanns också ett flerbostad­shus i två våningar inplanerat. Men det har visat sig vara svårt att hitta någon som är villig att bygga.

– Vi har ingen intressent på den tomten än, säger Per Åke Larsson, exploateri­ngsingenjö­r och projektsam­ordnare.

Tomten var anvisad till en exploatör som av ekonomiska skäl valde att inte gå vidare. Den har sedan erbjudit till flera andra aktörer, men aldrig resulterat i en överenskom­melse.

Trots det skyndar kommunen nu på den fortsatta utbyggnade­n av etapp 2 som egentligen var planerad till 2021–2025.

– Här handlar det mest om villor, fristående eller i parhus och dem förväntar vi oss att vi blir av med via tomtkön. Det rör sig om ett 20tal bostäder, säger Per Åke Larsson.

I planerna finns också ett flerbostad­shus i fyra våningar. Även här gäller det att hitta en byggherre som är intressera­d.

– Och det är samma sak som med det andra flerbostad­shuset, vi är helt beroende av att någon som vill bygga dyker upp, konstatera­r Per Åke Larsson.

För HFAB:S del är det inte aktuellt att bygga något av de två flerbostad­shusen, enligt mark- och exploateri­ngschef Sara Jakobs son.

– De har som mål att bygga ut i en tätort i taget och just nu förbereder de byggnation i Geting e och därefter står Elds ber gap å tur där detaljplan e läggning pågår, uppger hon.

INOM KORTKOMMER samhällsby­ggnads kontoretat t lägga en beställnin­g till teknik-och fritidsför­valtningen förutbyggn­ad aven gata samt allmän plats för etapp 2.

– Det kommer att ske före sommaren, men hur fort det hela går beror också på hur belastade de är. Vår förhoppnin­g är att villatomte­rna ska hamna i tomtkö till 2019/2020, säger Per Åke Larsson.

När hela Himmelkull­a är utbyggt kommer det att finnas mellan 55 och 80 bostäder i området.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BYGGNATION PÅGÅR. Första etappen av Himmelkull­a är delvis klar. De tio radhusen är uthyrda och alla fem villatomte­r är bokade och på vissa har det även börjat byggas.
Bild: ROGER LARSSON BYGGNATION PÅGÅR. Första etappen av Himmelkull­a är delvis klar. De tio radhusen är uthyrda och alla fem villatomte­r är bokade och på vissa har det även börjat byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden