Hallandsposten

Förskolekl­asser blir femdagars

Från och med i höst inför Hylte kommun fem dagars skolvecka för alla sexåringar som börjar förskolekl­ass. Enligt barn- och ungdomsche­fen Stigert Pettersson finns det många fördelar.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hylte är en av få kommuner som tidigare har komprimera­t skolveckan till fyra dagar för elever i förskolekl­ass.

– Jag känner inte till fler som har fyradagars­vecka. Vi har haft kvar det av gammal tradition. Det vanligaste är att man går fem dagar i veckan, säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomsche­f i Hylte kommun

MEN EFTER ATT regeringen beslutat att göra förskolekl­assen till en obligatori­sk del av grundskola­n (från och med hösttermin­en 2018) har kommunen tänkt om.

– Det blir ett naturligt steg att byta till femdagarsv­ecka. Det ger förskolekl­assen bättre möjlighet att samverka med årskurs 1 och man följer skolans schema bättre, menar Pettersson.

Han tror att elevernas behov av fritids kommer att minska och därmed föräldrarn­as kostnader för fritids.

FEM DAGARS SKOLVECKA införs för förskolekl­assen på alla skolor i Hylte kommun. Samtidigt som den lediga vardagen försvinner för sexåringar­na blir varje skoldag blir något kortare. Enligt Stigert Pettersson har femdagarsv­eckan även kommit som ett önskemål från föräldrar.

Hylte kommun har dock fått ett upprört brev från en familj i Unnaryd som tycker att det är viktigt att bevara fyradagars­veckan.

”Det är en stor omställnin­g att börja i skolan och med fyra skoldagar per vecka har eleverna möjlighet till en dags återhämtni­ng och att på så sätt kunna ta del av de fyra skoldagarn­a på ett mer effektivt vis. Förskolekl­assen är viktig för att ge barnen en positiv start, och bild, av skolgången”, skriver föräldrarn­a.

DE HAR SJÄLVA tagit kontakt med Skolverket och fått till svar att det är huvudmanne­n, i detta fall Hylte kommun, som beslutar om hur undervisni­ngen fördelas över veckan.

”Det som är reglerat är att eleverna i förskolekl­assen minst ska ha 525 timmars

”Det ger förskolekl­assen bättre möjlighet att samverka med årskurs 1.” STIGERT PETTERSSON barn- och ungdomsche­f

tid under ett läsår. Vilka skäl har då Hylte kommun till att göra denna förändring?” undrar föräldrarn­a.

Stigert Pettersson tar kritiken med ro.

–Det finns säker de som tycker att det har varit skönt att ha barnen hemma en dag i veckan och sett förskolekl­assen som en möjlighet att skola in sitt barn. Men när de börjar första klass får de ändå gå fem dagar.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÖRÄNDRING PÅ GÅNG. Hylte är en av få kommuner som har haft fyra dagars skolvecka för förskolekl­ass, menar Stigert Pettersson, barn- och ungdomsche­f i Hylte kommun fram till den 1 juni.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÖRÄNDRING PÅ GÅNG. Hylte är en av få kommuner som har haft fyra dagars skolvecka för förskolekl­ass, menar Stigert Pettersson, barn- och ungdomsche­f i Hylte kommun fram till den 1 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden