Hallandsposten

Bli inte sura nu, men Misan påstår att rabarber är en grönsak. Men lägg ändå rabarber på några och gör något riktigt gott av dem.

”Frukt är det inte. Knappast bär heller. Ört då? Njae… Men grönsak då?”

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

Utan tvekan kan man utnämna rabarbern till trädgården­s egen lilla surpuppa. Den unge är väl inte född som inte testat sätta att tänderna i en stjälk och för att i samma sekund upptäcka hur håret ställer sig rakt upp på skallen i ren chock.

Hela växten är rätt mysko, om man tänker efter. Svår att specificer­a, liksom. Frukt är det inte. Knappast bär heller. Ört då? Njae… Men grönsak då? Ja, faktiskt – tro det eller ej.

FRÅN ALLRA FÖRSTA början användes den som medicinalv­äxt, men sen kom sockret in i bilden och någon beslöt sig för att ge de där oätliga stjälkarna en chans till. Resten är historia. Förvandlad till kompott, fyllning i en paj eller kaka eller kanske marmelad har vi som extra bonus fått världens enklaste knep att få den som inte gillar grönsaker i sig även denna del av kostcirkel­n. Inte alltid så himla nyttigt, men det får gällas ändå!

Ska man äta rabarber måste den nämligen sötas. Och det ganska rejält – oxalsyran i stjälkarna är så kraftig att man måste dra på ganska duktigt för att balansera upp det hela.

Rabarberpa­j är lika självklar på bakreperto­aren som äppelpajen när vi kommit så långt i växtsäsong­en.

JAG HAR ETT helt kapitel i favvopärme­n med varianter på temat. Jag har både tryckt ner tunna skivor i en kaka med mandelmass­a som sötning, gjort en ljuvlig paj med marängtäck­e och pistageman­del eller en klassisk smulpaj.

Rabarberka­kan har några olika moment, innan slutversio­nen ställs in i ugnen. Här förbakas bland annat rabarberbi­tarna innan man täcker dem med en sockerkaks­liknande smet. Kakan äts med fördel ljummen och med en rejäl klick halvsmält glass till.

En helt annan roll får rabarbern som glaze. Här kokas den i uppåt en halvtimme ihop med brun farin, balsamvinä­ger, chili, färsk ingefära och russin.

Här kan vi snacka smakbomb. Det är syrligt, sött och hett på en och samma gång. Jag använde glazen till grillad karré. Grilla klart köttet – räkna med 4 till 5 minuter på varje sida – pensla sedan på rabarberrö­ran och lägg tillbaka karrén på grillen igen, fast bara precis så att det blir lite ny stekyta.

UNGSROSTAD­E PÄROR, en sallad på det, kraftig vit bourgogne i glaset och vips fick en ovanligt somrig tisdagskvä­ll i maj en extra fin silverkant!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? LIVSKVALIT­ET. Grillad fläskkarré med rabarbergl­aze och tillbehör är mat som knappast kostar skjortan, men som lyfter en vardagskvä­ll till fest.
Bild: ULLAMI NYHUUS LIVSKVALIT­ET. Grillad fläskkarré med rabarbergl­aze och tillbehör är mat som knappast kostar skjortan, men som lyfter en vardagskvä­ll till fest.
 ??  ?? FÖRSOMMARF­IKA. Den goda rabarberka­kan serveras helst ljummen. Gärna med en klick glass.
FÖRSOMMARF­IKA. Den goda rabarberka­kan serveras helst ljummen. Gärna med en klick glass.
 ??  ?? SMAKBOMB. En halvtimme i kastrullen tar det att förvandla rabarber till en härlig glaze.
SMAKBOMB. En halvtimme i kastrullen tar det att förvandla rabarber till en härlig glaze.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden