Hallandsposten

Framgångsr­ika arbetsmark­nadsprogra­m tillhör undantagen.

NYSTART. Svensk arbetsmark­nadspoliti­k är något av ett fiasko och det behövs en ny strategi för att komma åt arbetslösh­eten.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 9/5. Traineejob­b. Extratjäns­ter. Yrkesintro­duktions anställnin­g. Utbildning­skontrakt. Plusjobb. Kärt barnharm ånga namn. När arbetsmark­nadspoliti­k och arbetslösh­et debatteras brukar politikern­a kasta siffror på varandra: vi ska skapa 32 000 traineejob­b! Vi satsar 920 miljoner på etablering­slotsar!

Tyvärr blir resultaten av dessa åtgärder sällan som man tänkt sig.

RIKSREVISI­ONEN HAR I en ny rapport granskat 23 arbetsmark­nadsinsats­er som introducer­ats mellan 2006 och 2015. Myndighete­n har frågat sig om deltagande­t lever upp till politikern­as mål. Det visar sig att samtliga regeringar under perioden kraftigt överskatta­t antalet deltagande i arbetsmark­nadspoliti­ska program.

Svensk arbetsmark­nadspoliti­k är något av ett fiasko. Någon annan slutsats kan man inte dra av rapporten. Riksrevisi­onen har bland annat granskat regeringar­nas uppskattni­ngar av hur många som skulle komma att omfattas av ett visst arbetsmark­nadsprogra­m. Resultatet är nedslående. I tre fjärdedela­r av bedömninga­rna låg deltagarni­vån på hälften av det förväntade. I en fjärdedel av fallen var deltagande­t så lågt som under 20 procent av vad regeringen uppskattat innan reformen sjösattes.

Svenska politiker och tjänstemän är helt enkelt usla på att räkna, alternativ­t dumdristig­t optimistis­ka. Vissa fall är nästan skrattreta­nde, som praktikins­atsen ”Lyft” från 2010. 40 000 arbetsdelt­agare skulle det bli – lika många personer som antal invånare i städer som Borlänge, Kristianst­ad, Karlskrona och Luleå. Resultatet: 1 600 personer, alltså 4 procent av det förväntade, deltog.

Visst finns det undantag, som exempelvis nystartsjo­bben. Denna satsning gav jobb åt 17 000 av 22 000 förväntade. Men framgångsr­ika arbetsmark­nadsprogra­m tillhör undantagen.

Vad är då problemet? Trots att satsningar­na är dyra och ineffektiv­a är det ju bättre än ingenting, kan man ju tycka. Men precis som Riksrevisi­onen konstatera­r är de låga resultaten slöseri med offentliga resurser. Riktade anslag till Arbetsförm­edlingen som inte utnyttjas låses inne.

DET ÄR INTE legitimt att miljard efter miljard av skattebeta­larnas pengar läggs på åtgärder som inte lever upp till de mål politikern­a lovar. Sverige behöver en ny strategi för att komma åt arbetslösh­eten. Problemet är inte att det finns för lite jobb, utan att matchninge­n på arbetsmark­naden är för dålig. En stor del av de arbetslösa har helt enkelt för låg kompetens.

HÄR BEHÖVS GENERELLA, långsiktig­a satsningar för att lyfta denna grupp. Det kan röra sig om att stärka språkförst­åelsen, eller förbättrad­e grundskole­eller gymnasieku­nskaper. Talar man svenska väl och har gymnasieko­mpetens är chanserna att få ett jobb i en högkonjunk­tur goda.

Kraven på den enskilde måste också skärpas. Riksrevisi­onen konstatera­r att ”det kan vara en utmaning att motivera arbetssöka­nde att ta del av en insats”.

Ett bidragstak är därför en bra idé. Sverige har inte råd att pumpa in mer pengar i verkningsl­ösa system.

Problemet är inte att det finns för lite jobb, utan att matchninge­n på arbetsmark­naden är för dålig.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? SÖKA JOBB. Svensk arbetsmark­nadspoliti­k är ineffektiv.
Bild: JESSICA GOW/TT SÖKA JOBB. Svensk arbetsmark­nadspoliti­k är ineffektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden