Hallandsposten

Kvinna bedrog bekant

Efter att kvinnan hjälpt en bekant med ett bankärende förde hon över 38 000 kronor från dennes konto till sitt eget. Nu döms hon för bedrägeri.

- EMELIE NORDH

Kvinnan och hennes bekant, en kvinna hemmahöran­de i Halmstad, har i tingsrätte­n berättat att de kom i kontakt med varandra genom Facebook.

Efter att de lärt känna varandra ville Halmstadkv­innan öppna ett nytt bankkonto och eftersom hon inte kunde svenska kom de överens om att den andra kvinnan skulle hjälpa till. Hon fick då tillgång till Halmstadkv­innans bankdosa och bankhandli­ngar.

”Tingsrätte­n köper inte kvinnans förklaring­ar utan dömer henne för bedrägeri.”

När Halmstadkv­innan senare besökte sitt bankkontor visade det sig att det saknades pengar från hennes konto och att dessa hade förts över till den andra kvinnans konto vid fyra olika tillfällen under våren 2016. Totalt ska det ha rört sig om 38 000 kronor. Några sådana överföring­ar hade de dock inte kommit överens om.

Kvinnan menar att det inte är hon som har fört över pengarna till sitt konto. Som förklaring till det inträffade har hon bland annat uppgett för rätten att det kan vara Halmstadkv­innan själv som har gjort det av misstag.

Men tingsrätte­n köper inte kvinnans förklaring­ar utan dömer henne för bedrägeri. Domstolen pekar bland annat på att utdrag från hennes konto visar att de nämnda överföring­arna har skett i omedelbar anslutning till att hennes saldo varit lågt eller helt förbrukat.

Kvinnan döms även för försök till bedrägeri och olovlig identitets­användning efter att i fjol ha ansökt om ett lån i Halmstadkv­innans namn, utan att lyckas. Påföljden blir villkorlig dom och 50 dagsböter. Kvinnan ska också betala 38 000 kronor i skadestånd till Halmstadkv­innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden