Hallandsposten

Kattegatt prisat för lyckat Eu-arbete

- MIKAEL GAMM

Vid årsskiftet stod det klart att Kattegattg­ymnasiet, som första skola i Halmstad, blivit en certifiera­d ambassadör­sskola för Europaparl­amentet. I onsdags, Europadage­n till ära, uppmärksam­mades detta med avtäckande­t av en plakett.

Högtidlig musik strömmade ur högtalarna och leendena dominerade på andra våningen på Kattegattg­ymnasiet, när eleverna Kalle Svensson och Ellinor Cederlund plockade ner en t-shirt från väggen, och avtäckte en plakett som pryds av orden ”Europaparl­amentet” och ”Ambassadör­sskola”.

– DET KÄNNS bra att vi fått den här utmärkelse­n, säger Kalle.

Bakgrunden till utmärkelse­n är att ett antal elever, däribland Kalle och Ellinor, och vuxna på skolan framgångsr­ikt jobbat för att öka kunskapen om EU bland eleverna, bland annat genom att arrangera aktivitete­r och tillgängli­ggöra informatio­n.

– Det här är ett kvitto på att vi jobbat mycket med EU de senaste åren. Att upplysa om europeisk demokrati är viktigt, säger Fredrik Ewald, som är en av lärarna på skolan som deltagit i projektet.

OCH BLAND ELEVERNA är det tydligt att satsningen haft en positiv effekt.

– Jag har fått ett ökat intresse för Europa och för hur EU fungerar, säger Kalle.

– Jag känner mer gemenskap med andra länder nu, och har fått ett ökat intresse för att lösa ekonomiska och sociala konflikter, säger Ellinor.

Men trots plaketten på väggen sitter inte Fredrik Ewald lugn i båten.

– Det vore kul med en gemensam kurs i Eu-kunskap för alla gymnasieli­njer på skolan, säger han.

 ?? Bild: MIKAEL GAMM ?? KUNSKAPSFÖ­RMEDLARE. Kalle Svensson och Ellinor Cederlund är två av de elever som spridit kunskap om EU.
Bild: MIKAEL GAMM KUNSKAPSFÖ­RMEDLARE. Kalle Svensson och Ellinor Cederlund är två av de elever som spridit kunskap om EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden