Hallandsposten

C vill att alla i Laholm ska nyttja EU mera

Laholm är dåligt på att söka bidrag från EU och över huvud taget nyttja de möjlighete­r som Eu-samarbete medför. Det anser Centerpart­iet och väcker frågan om ett större engagemang.

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

–Folk tycker att Eu-frågor är tråkiga. Det är inga populistis­ka ämnen men de är väldigt viktiga ända ner på lokal nivå, säger Erling Cronqvist, vice ordförande i Centerpart­iet.

I ONSDAGS FIRADES Europadage­n på många håll. Den 9 maj är årsdagen av Frankrikes dåvarande utrikesmin­ister Robert Schumans tal 1950. I talet föreslog han ett europeiskt samarbete för att förhindra krig.

Men i Laholm syntes inte ett spår av årsdagen. Det tolkar Centerpart­iet som ointresse.

– Vi saknar en policy i kommunen i internatio­nella frågor, säger Ove Bengtsson (C).

I fjolårets budget avsattes pengar för anställnin­g av en Eu-samordnare. Tjänsten är inte tillsatt än.

– Tjänsten är en halvtid som gör det svårt att hitta kompetent personal. Jag anser att vi ska se över tjänstgöri­ngsgraden, säger Erling Cronqvist.

OVE BENGTSSON SER stora möjlighete­r för skolan, företag och föreningar att söka bidrag för utbyte med andra Eu-länder. Det finns pengar att hämta hem.

–Jag tror att många tankar på utbyte kan födas på Campus Laholm. Där har nyligen startat ett Eu-projekt, Erasmus+, som pågår till maj 2019, säger han.

Laholms kommun har mycket att lära av andra kommuner som är bättre på att söka bidrag och ha utbyten anser Ove Bengtsson.

– Jag har varit i kontakt med Europa Direkt Halland som berör hela länet. Men de hör inget från Laholms kommun. Vi borde ta hjälp av Europa Direkt för att komma igång, säger han

SAKNADEN INOM Centerpart­iet är stor efter Eu-profilen Lorenz Pucher som årligen arrangerad­e Europaforu­m i Hässleholm. Lorenz Pucher gick bort i januari.

–Vår ambition är att anordna liknande demokratis­amtal på Campus Laholm. Det är jättevikti­gt att frågor om demokratin alltid hålls levande, säger Gudrun Pettersson (C).

”Folk tycker att Eufrågor är tråkiga”

ERLING CRONQVIST

Centerpoli­tiker

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? BÄTTRING. EU har mer att erbjuda än vad folk är medvetna om. Det hävdar Centerpart­iets Ove Bengtsson, Erling Cronqvist och Gudrun Pettersson.
Bild: ANN KATRIN NORLING BÄTTRING. EU har mer att erbjuda än vad folk är medvetna om. Det hävdar Centerpart­iets Ove Bengtsson, Erling Cronqvist och Gudrun Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden