Hallandsposten

Eon vinner tvist med markägare

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Markägare protestera­r mot att Eon ska bredda en ellednings­gata i Knäred från 12 till 35 meter. Markkabel är bättre, tycker de men förlorar tvisten i domstol.

Efter stormen Gudrun 2005, då fler än 600 000 svenska hushåll drabbades av strömavbro­tt, har elbolagen fått krav på sig att stormsäkra sina luftlednin­gar.

Men bredare skogsgator leder också till konflikter med markägare. Så blev det när turen kom till starkström­sledningen från Skogaby kraftverk till Knäred.

Eon, som äger ledningen, har fått klartecken från Lantmäteri­et att bredda skogsgatan från dagens 12 till 35 meter, för att inte träd ska kunna falla över luftlednin­gen och orsaka strömavbro­tt.

DEN TOLV KILOMETER långa 50-kilovoltsl­edningen går över 51 fastighete­r. Tre markägare har överklagat den nya ledningsrä­tten, som gäller för evigt, till domstol.

Två skogsägare i Västralt vill att Eon gräver ner markkabel i stället. En av dem hävdar att hans fastighet minskar i värde med 300 000 kronor när tre hektar ska kalhuggas.

Båda två kräver att stormfasta träd, som äldre bok och ek, ska bevaras.

En fastighets­ägare i Timmershul­t har anlitat advokat för att ta strid för skogsbruk och stuguthyrn­ing på hans mark vid Hjörnereds­sjöarna. Även han föredrar markkabel, eller en luftlednin­g med högre stolpar.

EON HÄVDAR ATT alla alternativ blir dyrare. Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg har nu avgjort målet till elbolagets fördel.

Säker leverans av el är ett starkt allmänintr­esse. Bolaget har koncession (tillstånd) för en luftburen ledning och krav på sig att trädsäkra. Olägenhete­rna som uppstår är inte särskilt stora, resonerar domstolen.

Markägarna får avslag. Eon måste dock stå för Timmershul­tsbons rättegångs­kostnader på lite mer än 63 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden