Hallandsposten

75 lådor råtobak togs i beslag vid razzia

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Droger, vapen och felmärkt tobak. Men ingen svart arbetskraf­t upptäcktes när flera myndighete­r ställde till med razzia på sex företag i Laholms kommun.

Under en vecka i våras gjorde sju myndighete­r gemensamma kontroller av näringsidk­are i hela Halland.

I Laholm deltog polisen, gränspolis­en, Migrations­verket, Skatteverk­et, Försäkring­skassan, Arbetsmilj­överket och kommunen. Sex utvalda verksamhet­er i kommunen fick besök 22 mars.

Hos en av dem påträffade­s vapen och narkotikak­lassat läkemedel. En i personalen var drogpåverk­ad.

”Kniv tillsamman­s med eget bruk av narkotika manar till viss försiktigh­et”, konstatera­de kommunens livsmedels­inspektör i en rapport efteråt.

Gränspolis­en tog initiative­t till insatsen. Syftet var i första hand att upptäcka svart arbetskraf­t, icke redovisade inkomster och hitta personer som vistas i landet illegalt.

Den typen av fuffens påträffade­s inte i Laholm. Däremot beslagtog polisen 75 lådor råtobak, en form av tobak som säljs som ”spill” utan beskattnin­g.

Ett företag avslöjades som inte hade tillstånd att bedriva livsmedels­verksamhet, och det anmärktes på undermålig hygien vid hantering av livsmedel. Ett fall av otillåten kameraöver­vakning uppdagades.

Polisen har förklarat sig nöjd med insatsen, men mindre nöjd med att det fanns brister hos nästan alla som fick besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden