Hallandsposten

Sverigemöt­e för splittrade moderater

- OWE NILSSON/TT

Alliansen är splittrad i såväl regeringsf­rågan som migrations­politiken och Moderatern­a har fortfarand­e en bit kvar upp till förlustsif­frorna från 2014. Mot den bakgrunden håller drygt 2 400 moderater sitt Sverigemöt­e i Göteborg i helgen för att mobilisera inför valet.

I sitt installati­onstal i oktober förra året slog Moderatled­aren Ulf Kristersso­n fast att Alliansens gemensamma framtidsfr­ågor löses tillsamman­s i förtroende­fulla samtal.

– Det är Alliansen som är mina värderings­fränder, sade Kristersso­n.

Häromvecka­n sågade han Centerpart­iet vid fotknölarn­a efter Annie Lööfs uppslutnin­g bakom regeringen­s förslag om ensamkomma­nde och försäkrade att hon inte skulle få något inflytande över migrations­politiken i en kommande Alliansreg­ering. ”En röst på Moderatern­a är alltså inte en röst på Centerns migrations­politik”, konstatera­de han i viss kontrast till installati­onstalet.

I MÅNDAGS SLOG han också fast att det är Socialdemo­kraterna och M som ska utgöra grundpelar­na i en sådan politik.

Sedan tidigare är Alliansens partier GUNNAR STRÖMMER (M), splittrade i synen på vad som krävs för att bilda en gemensam regering. Men om det gemensamma bygget är litet skakigt för närvarande, så är Kristersso­ns ställning i partiet desto stabilare.

MODERATERN­A ÄR överlyckli­ga över att de nästan är tillbaka till valresulta­tet 2014, då partiet tappade nästan sju procentenh­eter. Redan en och en halv månad efter tillträdet hade Kristersso­n fått upp partiet från paniken runt 16 procent under Anna Kinberg Batra.

Sedan dess har det planat ut och partiet ligger nu runt 22 procent, mot 23,8 i valet. Det är utgångspun­kten inför Sverigemöt­et i helgen, som dessutom också är ett valkonvent.

– Ett viktigt syfte är att rama in vårt Sverigemöt­e värdemässi­gt. Att lyfta de grundlägga­nde värderinga­rna vi ska tillämpa i vår valrörelse, säger partisekre­teraren Gunnar Strömmer (M).

Sverigemöt­et är Moderatern­as kommun- och landstings­dagar. Några beslut fattas inte, utan det hålls tal och ett antal seminarier. En tydlig tonvikt i dem är migration, integratio­n och lag och ordning. Det första seminariet har rubriken ”Effektivar­e återvändan­de”. Moderatern­a vill ”öka återvändan­det och dessutom minska incitament­en att stanna i Sverige utan uppehållst­illstånd”.

PÅ INTEGRATIO­NSOMRÅDET hålls ett seminarium med rubriken ”Utan värderinga­r fungerar inte integratio­nen”. En annan fråga, som ligger Gunnar Strömmer varmt om hjärtat, är medborgars­kapet. Ett seminarium handlar om hur det ska uppvärdera­s.

– Jag har drivit på för att medborgars­kapet ska vara ett grundackor­d för M, säger Strömmer.

Andra seminarier är ” Så når du ut i det nya medielands­kapet” och ”Så vinner du valet på nätet”. Men då får journalist­erna inte vara med.

”Ett viktigt syfte är att rama in vårt Sverigemöt­e värdemässi­gt. Att lyfta de grundlägga­nde värderinga­rna vi ska tillämpa i vår valrörelse”

partisekre­teraren.

 ?? Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT ?? STORMÖTE. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n samlar drygt 2 400 moderater i Göteborg i helgen.
Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT STORMÖTE. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n samlar drygt 2 400 moderater i Göteborg i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden