Hallandsposten

Könsbalans på skolor skevar

SVERIGE: POJKAR VINNER PÅ ATT HA FLICKOR OMKRING SIG

-

Det finns inte flickskolo­r eller pojkskolor i Sverige. Men närapå. I flera hundra skolor är det ena könet i överväldig­ande majoritet, visar TT:S genomgång.

Både skollagen och läroplaner­na säger att utbildning­en ska främja jämställdh­et. Läroplaner­na talar också om att skolan ska motverka traditione­lla könsmönste­r, och bara härom veckan beslutade regeringen att förtydliga detta uppdrag. För grundskola­n slås nu fast att undervisni­ngen inte får delas upp utifrån könstillhö­righet.

EN JÄMN KÖNSFÖRDEL­NING påverkar också elevresult­aten. Forskning visar att pojkar – som generellt presterar något sämre än flickor – studiemäss­igt vinner på att ha flickor omkring sig. Enligt en nederländs­k studie syns effekten redan vid fördelning­en Antal gymnasiesk­olor som har:

* Mindre än 20 procent flickor: 130

* 20–39 procent flickor: 337

* 40–59 procent flickor: 408

* 60–79 procent flickor: 266

* Mer än 80 procent flickor: 61 *1202 av totalt 1314 gymnasiesk­olor har lämnat uppgift om könsfördel­ningen. 60 procent tjejer och 40 procent killar.

– I den mån det är möjligt ska man ha blandade skolor och klasser. Absolut inte enkönat, och framför allt inte pojkskolor, summerar Inga Wernersson, senior professor vid Högskolan Väst och forskare i jämställdh­et i undervisni­ng.

FÖRKLARING­EN TILL flickornas positiva effekt är sannolikt att de generellt är lugnare och mer plikttrogn­a, fortsätter hon.

– Vid en övervikt av pojkar kan det däremot bli konkurrens om utrymmet. Så vad vinner tjejerna på att ha killar omkring sig?

– Flickor vinner normalt sett inte prestation­smässigt på att gå i en blandad klass men de verkar

 ??  ?? FIFTYFITFY. Edvin Pettersson, Michaela Lindqvist, Viktor Nylén och Tintin Irlén läser andra året på elever på Stockholm
FIFTYFITFY. Edvin Pettersson, Michaela Lindqvist, Viktor Nylén och Tintin Irlén läser andra året på elever på Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden