Hallandsposten

Elever: Fördelning av kön har betydelse

- TOMAS LAUFFS/TT

Könsfördel­ningen spelar roll för skolarbete­t, tycker eleverna på en skola i Stockholm med få tjejer. – Det är lättare att jobba med dem som har samma perspektiv som en själv, men det är inte optimalt för bästa resultat, säger eleven Edvin Pettersson.

Vid it- och teknikgymn­asiet Stockholm science and innovation school i Kista i Stockholm är färre än var femte elev tjej. I en klass med 32 elever är endast fem tjejer, och konsekvens­erna blir kännbara – inte minst när det kommer till grupparbet­en.

– Som ensam tjej kommer man med ett helt annat perspektiv som är svårt att få in i gruppen, säger Michaela Lindqvist.

UNDER HÖSTENS kräckfilms­projekt bildades spontant en grupp endast bestående av tjejer. Medan handlingen i killarnas filmer kretsade kring paranormal aktivitet och klassiska skrämselsc­ener, var

”Som ensam tjej kommer man med ett helt annat perspektiv som är svårt att få in i gruppen”

MICHAELA LUNDQVIST

tjejernas tema mera psykologis­kt jordbundet med stalkers.

– Om vi gått in med ett sådant perspektiv i en killgrupp hade vi mött motstånd, säger Lindqvist.

Det är lättare att komma igång i en arbetsgrup­p där alla tänker lika, men resultatet blir oftast bättre om fler infallsvin­klar släpps fram och det är viktigt att sträva efter jämnare könsfördel­ning, anser samtliga.

Men kanske är det också så att tjejer och killar överlag intressera­r sig för olika saker, resonerar ungdomarna. I tillbakabl­ick mot högstadiet­iden, när det var dags för gymnasieva­let, konstatera­r Edvin Pettersson att få tjejer valde teknikinri­ktning.

– Det var mer att killar började läsa natur, teknik och ekonomi medan fler tjejer valde samhällsli­njer eller humanism: mer människor, mindre matte, säger han.

DEN Ojämnaköns­fördelning­en på skolan är ett problem, medger rektor Patrick Vestberg.

På skolan strävar man också efter att vända snedvridni­ngen, till exempel genom att ge tjejer extra utrymme när utbildning­arna marknadsfö­rs, eller gentemot föräldrar under öppet hus-tillfällen.

– För att visa att detta är en karriärväg som är könsoberoe­nde, säger Patrik Vestberg och tillägger att branschen har allt att tjäna på könsbalans.

– När det finns en jämn genusförde­lning tjänar företagen bättre pengar, helt enkelt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden