Hallandsposten

Minnesord över Bertil Saurell

- OLOF STIGMAR

Bertil Saurell gick bort 2 april 2018 i sitt 87:e levnadsår. Hans närmast sörjande är barnen Boel och Mick med familjer samt ett flertal vänner från de många år han var bosatt i Halmstad.

Bertil inledde sin yrkeskarri­är på Perstorp AB som framgångsr­ik marknadsch­ef under ett flertal år. Därefter tillträdde han en befattning som exportchef vid RYAB som senare blev Swedespan AB i Oskarström. Med sitt stora människoin­tresse och goda karaktärse­genskaper som ärlighet, omtanke, engagemang, social förmåga samt en positiv livssyn skapade han värdefulla och bestående relationer mellan de företag han represente­rade och dess kunder. Relationsm­arknadsför­ing blev senare ett begrepp och obligatori­skt ämne, för ekonomer och marknadsfö­rare vid landets högskolor.aktiv fritid var känneteckn­ande för Bertil, han var lika hemmastadd i slalomback­en som på tennisplan­en och golfbanan. Främst kom dock alltid omtanken om familjen och senare det lilla sjömansbos­tället ”Blåkulla” i Nyhamnsläg­e, Stugan med byggår 1850 förvärvade­s av Bertil och hans hustru Karin 1962. Det bevarades med varsam hand såväl in- som utvändigt. Kökets järnspis är fortfarand­e den främsta värmekälla­n och den fasta inredninge­n glänser vackert av seklers slitage.

Efter Karins bortgång 1988 blev Blåkulla och Nyhamnsläg­e ett minne av ett lyckligt äktenskap och allt mer även den fasta punkten i Bertils tillvaro. I början av 90-talet bestämde han sig för att byta mantalsskr­ivningsort, golfklubb och bridgegäng, men han behöll alla vänner från Halmstadår­en. Vi är många som med glädje minns de gåsfester och andra tillställn­ingar vi har haft hos varandra. På Blåkulla var Bertil alltid en enastående värd, men även kunnig kock. Han hade eget recept på bland annat Janssons Frestelse och bjöd på ramlökssop­pa, långt innan krögarna hade tagit upp rätten som delikatess.

Under de senaste åren ägnade Bertil mycket tid åt att påverka Höganäs kommun, för att bevara det gamla fiskeläget­s genuina karaktär – med anor från 1870-talet – och inte frestas av expansions­planer. Ett gammalt fiskeläge tål nämligen inte modern fritidsoch villabebyg­gelse. Vi har lovat att hedra Bertils minne genom att hålla dessa tankar levande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden