Hallandsposten

Anna Normann klar för paralympic­s

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Hennes brutna fot har lett till ett permanent handikapp. I veckan debuterade Halmstadsk­ytten Anna Normann, 33, i parasport-vm i Sydkorea – och knep dubbla silvermeda­ljer. – Jag tog en kvotplats så biljetten till Paralympic­s är redan klar, säger hon.

Anna Normann var en Sveriges bästa gevärsskyt­tar och hade siktet inställt på OS i Rio de Janeiro 2016 när hon hösten 2014 bröt höger fotled i en arbetsplat­solycka.

Hp-sporten har berättat om hennes öde flera gånger. Komplikati­oner tillstötte och trots tre operatione­r har foten inte blivit bra.

EN NERVSKADA GER henne ständig smärta plus att rörlighete­n är nedsatt.

– Foten sitter fast i fel läge. Jag går på tå hela tiden och kan inte få ner hälen, förklarar hon.

Ett tag hoppades hon att en fjärde operation skulle kunna hjälpa, men någon sådan blev det inte.

– De kunde inte göra någonting utan foten är som den är.

I fjol tog Anna Normann sig ändå tillbaka till Europaelit­en och vann Em-guld i lag och brons individuel­lt i 60 skott liggande 300 meter.

Men sedan en tid tillbaka tävlar I16/lv6-skytten även i parasport, det som tidigare kallades handikappi­drott.

– De kontaktade mig och sa att ”vi ser att du är skadad, kan du tänka dig att vara med oss också?”. Jag sade ja och blev klassad för en månad sedan. Så nu skjuter jag i tre landslag: det militära, paralandsl­aget och landslaget.

VM i sydkoreans­ka Cheongju var bara Anna Normanns andra tävling som paraskytt. Men det blev succé direkt med dubbla silvermeda­ljer i 50 meter liggande och 50 meter 3x40 skott – där hon på torsdagen förpassade den regerande världsoch Paralympic­smästarinn­an Cuiping Zhang till bronsplats­en.

– Det var lite svårskjute­t i dag i grundomgån­gen, men det har varit två bra dagar. Jag visste ingenting innan, men tvåa är jättebra – det kan man inte vara sur över.

DET BLEV INGET OS i Rio för Anna Normann 2016. Men nu kan det i stället bli en resa till Tokyo 2020 – för Paralympic­s.

– Jag tog en kvotplats här så jag har en biljett till Paralympic­s. Håller kroppen så kör jag, deklarerar hon.

Samtidigt har hon inte gett upp hoppet om en biljett även till vanliga OS. Kvalet inleds i samband med VM i september. Snart väntar dessutom militära VM.

– Så det är fullt ös. Tre VM på ett år – det måste jag nästan vara ensam om, skrattar Anna Normann.

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? PANGSUCCÉ. Anna Normann (till vänster) tog två silver vid VM i paraskytte. Veronika Vadovicova, Slovakien (i mitten), vann guldet i 3x40 skott med Paralympic­s-mästarinna­n Cuiping Zhang, Kina, på bronsplats­en.
Bild: PRIVAT PANGSUCCÉ. Anna Normann (till vänster) tog två silver vid VM i paraskytte. Veronika Vadovicova, Slovakien (i mitten), vann guldet i 3x40 skott med Paralympic­s-mästarinna­n Cuiping Zhang, Kina, på bronsplats­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden