Hallandsposten

Lindholm har inte glömt sina rötter

- GÖRAN SUNDBERG/TT

De är stora Nhl-stjärnor och just nu Vm-spelare – men allt började i småklubbar på gräsrotsni­vå. Backprofil­en Hampus Lindholm är fostrad i division 2-klubben Jonstorps IK. – Den har betytt allt för mig, säger 24-åringen om sin moderklubb.

Ta en titt på moderklubb­arna hos spelarna i årets Vm-upplaga av Tre Kronor och Shl-klubbar som Malmö och Skellefteå dyker upp.

Men de är faktiskt ett undantag.

Det som sticker ut är att inte mindre än 14 av de 20 spelare som hittills är anmälda i Vm-truppen kommer från småklubbar som återfinns i division 1 (tredjedivi­sionen) eller ännu längre ned.

Jonstorps-produkten Hampus Lindholm ser bara fördelar med att ha blivit fostrad i en mindre svensk klubb.

– Du får chansen att spela, det är inte samma konkurrens. Jag fick chansen att spela med två år äldre killar, vi spelade U16 elit mot Frölunda, Linköping och de andra stora lagen. Jag tror inte jag hade platsat i Frölundas U16 när jag var två år yngre. Det var väldigt stort för mig, säger Lindholm.

Jonstorp är en klubb från nordvästra Skåne, belägen på Kullahalvö­n mellan Ängelholm och Helsingbor­g. Han är själv från det lilla samhället Lerbäcken, en mil från Jonstorp.

I dag är 24-åringen till vardags stjärnback i topplaget Anaheim i NHL och tillhör lagets bäst betalda spelare med en årslön på drygt 45 miljoner kronor.

Tre Kronor tog efter sitt hektiska spelschema och fyra raka segrar helledigt på torsdagen. På fredagen är det träning igen inför mötet med Slovakien dagen efter.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? GRÄSROTSNI­VÅ. Hampus Lindholm är fortfarand­e engagerad i sin moderklubb. När ishallen skulle renoveras förra året och budgeten inte räckte till gick han och några andra spelare in och hjälpte till med det som fattades.
Bild: LUDVIG THUNMAN GRÄSROTSNI­VÅ. Hampus Lindholm är fortfarand­e engagerad i sin moderklubb. När ishallen skulle renoveras förra året och budgeten inte räckte till gick han och några andra spelare in och hjälpte till med det som fattades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden