Hallandsposten

”Israel och Iran mot öppen konflikt”

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Konflikten mellan Israel och Iran går allt mer mot en öppen militär konfrontat­ion. – Det är ett väldigt farligt läge, säger Mellanöste­rnexperten Anders Persson vid Lunds universite­t efter nattens attacker.

Israel har beskjutit iranska mål inne i Syrien under natten för att hämnas attacker mot israeliska militärbas­er i det av Israel ockuperade Golanhöjde­rna, enligt Israels militär. Iran har inte bekräftat att man ligger bakom attackerna.

–Konflikten mellan Israel och Iran om Syrien blir mer och mer av en öppen konflikt. Det är ett väldigt farligt läge inom internatio­nell politik när en existerand­e stormakt, Israel, utmanas av en aspirerand­e stormakt, Iran, säger Persson.

ISRAEL OROAR SIG för ett ökat iranskt inflytande i regionen, enligt Persson. Iran strider på den syriska regeringen­s sida i inbördeskr­iget, har etablerat baser i Syrien längs med gränsen till Israel, och är dessutom allierat med Israels fiende Hizbollah i Libanon. Nattens beskjutnin­g är de första direkta markstride­rna hittills mellan Israel och Iran – där Iran har skjutit raketer och Israel har svarat med artilleri – förutsatt att Iran verkligen ligger bakom de inledande attackerna.

”Konflikten mellan Israel och Iran om Syrien blir mer och mer av en öppen konflikt.”

ANDERS PERSSON, Mellanöste­rnexperten

– Israel är fast besluten att konfronter­a Iran i Syrien och driva ut Iran från landet så mycket det går, framför allt från positioner nära gränsen till Israel och det av Israel ockuperade Golanhöjde­rna. På samma sätt förefaller Iran vara fast beslutet att etablera sig i Syrien, säger Persson.

IRAN HAR ÄNNU inte bekräftat Israels anklagelse­r om att den iranska militären ligger bakom de inledande attackerna i natt. Om så verkligen är fallet kan raketbeskj­utningen handla om att Iran vill markera mot de återkomman­de israeliska attackerna mot mål i Syrien. Iran har dessutom inte längre lika starka incitament att avstå attacker eftersom USA dragit sig ur kärnenergi­avtalet med Iran i tisdags.

Den tidigare återhållsa­mheten kan mycket väl ha handlat om en vilja att inte provocera USA – som är Israels viktigaste allierade – till att lämna avtalet, säger Persson.

– Jag tror att detta var ett sätt för Iran att svara på allting som har hänt den senaste tiden, men ändå svara på ett ganska begränsat sätt utan att det ska leda till en större konfrontat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden