Hallandsposten

Irak ser framåt – mot gamla problem

- SOFIA ERIKSSON/TT

Svårt märkt av Islamiska statens uppgång och fall går Irak till val. Men misstron mot politikern­a är stor och om den nya regeringen inte tar itu med arbetslösh­et och korruption finns risk för att terrorisme­n får fotfäste igen, varnar en expert.

Irak står inför ett ständigt hot om våldsam sekterism mellan landets sunni- och shiabefolk­ning, korruption som beskrivs som endemisk och utbredda ekonomiska svårighete­r.

I december utropade premiärmin­ister Haider al-abadi seger i det tre år långa kriget mot Islamiska staten (IS) – men sunniextre­misterna har gjort sig påminda genom att hota med attacker under parlaments­valet på lördag.

SEDAN SADDAM HUSSEINS fall 2003 har det politiska landskapet i Irak dominerats av i princip samma figurer. Och missnöjet växer över den shialedda regeringen­s oförmåga att ta itu med de mest grundlägga­nde problem.

– Förtroende­t urholkas också av att det finns bevis för att en del politiker har kopplingar till olika typer av väpnade grupper som utför våldshandl­ingar och terroriser­ar civilbefol­kningen för att nå ekonomiskt eller territorie­llt inflytande, säger Katarina Carlberg, fältrepres­entant för Irak hos organisati­onen Kvinna till Kvinna.

– Det finns rapporter om att väpnade grupper försöker tvinga människor att rösta på ett visst parti eller kandidat.

Men trots att kritiken är omfattande tenderar väljarna att rösta på de ”gamla ansiktena” ändå. Det kan enligt konfliktex­perten Thair Ismail förklaras av två faktorer. Dels är många av de sittande parlaments­ledamötern­a resursstar­ka, dels är trycket att rösta enligt grupptillh­örighet fortfarand­e väldigt starkt.

– Det finns tecken på att vissa partier och allianser vill samarbeta utanför den sekteristi­ska modellen, men det är bara en liten del politiker och en stor del intellektu­ella som står bakom detta, säger Ismail som jobbar på Palmecentr­et.

HAIDER AL-ABADI har varit premiärmin­ister sedan 2014. Hans företrädar­e Nuri al-maliki anklagades för att föra en politik som många anser har bidragit till splittring­en mellan sunni och shia.

Han lämnade motvilligt sin post sedan han misslyckat­s med att stoppa IS från att koppla greppet om Irak. Men al-maliki siktar på comeback i årets val och kritiserar al-abadi för att bygga broar mellan Bagdad och Riyad och andra sunnidomin­erade huvudstäde­r. Ismail tror dock att den sittande premiärmin­istern kommer att fortsätta leda regeringen.

– Abadi har störst chans att vinna, men jag vet inte med hur stor marginal. Han är accepterad regionalt av både Iran och Saudiarabi­en, men också av USA. Han försöker också dra nytta av segern mot IS, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden