Hallandsposten

När din önskan vinner över din moral

- MARIA DOMELLÖF-WIK

FILMRECENS­ION

Drama Allt du önskar kan du få Regi: Paolo Genovese, Italien, 2017 (105 min)

En man sitter vid hörnbordet på restaurang­en The place och tar emot den ena klienten efter den andra. Pratar, för noggranna anteckning­ar i en stor, svart bok. Bläddrar, delar ut uppdrag. Vem är han? Servitrise­n Angela undrar nyfiket, men får inga svar.

MANNEN ÄR FÅORDIG om sig själv, desto mer intressera­d av andra. Han suger i sig känslor, vill ha alla detaljer. I ett slags sadistiskt rollspel förmår han sina medmännisk­or att utföra moraliskt förkastlig­a handlingar. Allt är frivilligt. Men var och en tycks ändå beredd att att göra nästan vad som helst - kriminella, vidriga saker för att få sin önskning uppfylld.

Mannen tycks ha förmågan, att uppfylla det önskade. Men allt är villkorat. Den som vill nyttja hans tjänst får göra det han ber dem om.

En man får exempelvis i uppdrag att döda en sexårig flicka. En annan det motsatta uppdraget: att skydda henne. På så sätt iscensätte­r mannen händelser och de olika personerna­s öden sammanflät­as under filmens gång. Manuset är finurligt, och har filosofisk­a ambitioner.

REDAN I DRAMAKOMED­IN Vad döljer du för mig? visade regissören intresse för parrelatio­ner, hemlighete­r och lögner. Här driver han, inspirerad av rollspelsg­uiden Christophe­r Kubasik, idén till sin spets. Samtidigt känns berättelse­n, enbart filmad på restaurang­en, monoton och väldigt konstruera­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden