Hallandsposten

”Vi har lärt oss att inte vara rädda”

FILM: BIOPREMIÄR FÖR FRANSKA DRAMAT ”M”

- GUNNAR REHLIN/TT

Ståuppkomi­ker, jazzmusike­r, sångare – och skådespela­re. Redouanne Harjane är 34 år gammal och spelar den manlige huvudrolle­n i Sverigeakt­uella ”M”.

– Jag tror att filmindust­rin tycker om personer från ståupp-världen. Vi har lärt oss att inte vara rädda, säger Redouanne Harjane.

I ”M” spelar han Mo, en snabbprata­nde kille som kör racerbilar och som på en busshållpl­ats möter Lila. Hon studerar, ska snart ta sin examen, men hon stammar och därför talar hon inte så mycket. Lila spelas av Sara Forestier, som också har skrivit manuset och regisserat ”M”.

– Det där var lite ”scary”, att samma person gjorde allt. Hon var bakom kameran, hon var framför kameran, hon jobbade med manuset och med att ge mig nyckeln till att förstå hennes rollfigur. Hon gjorde allt – och till råga på allt hade hon mig som motspelare, en nybörjare, säger Redouanne Harjane.

– Hon ville att jag skulle förstå killen jag spelade så mycket att jag kunde gå in i honom. Och det gjorde jag. Vid vissa tillfällen var jag han. Hans sätt att tala, att gå, att andas, det tog över mig.

HARJANE SYSSLADE FRÅN början med klassisk komedi i ett teatersäll­skap. Men han tyckte inte om hierarkin, att man var tvungen hålla sig väl med chefen för att få bra betalt. Han slutade och upptäckte musik. Under två år studerade han musik, han lärde sig spela bas, piano, gitarr och klarinett.

– Sedan tog jag en paus från musiken, det var svårt att leva på den, och flyttade till Paris. Jag kastade mig in i ståuppkomi­kens värld, uppträdde på barer, på varuhus, affärer, överallt där de ville ha mig, berättar Redouanne Harjane.

– Läskigt? Mindre än vad jag trodde att det skulle vara. Jag var tvungen att göra det, jag ville ju inte flytta hem till mamma igen. Jag älskar min mamma, men det skulle ha varit ett nederlag.

Så han jobbade hårt, gjorde ibland tre shower per kväll, under förhoppnin­gen om att förr eller senare bli sedd av någon från filmindust­rin.

– Och en kväll hände det, någon kom och gav mig ett manus. Så kunde mamma sluta oroa sig. I tio år hade hon undrat ”sover du ordentligt? Äter du bra?”.

NÅGON NY FILM efter ”M”? Det kommer säkert, men inte just nu.

– Nu jobbar jag med att skriva min nästa ståupp-show. * Franskt drama som handlar om tystlåtna Lila (Sara Forestier) och snackige Mo (Redouanne Harjane) som faller för varandra på en busshållpl­ats – Mo visar sig dock bära en tung börda. Danskfödda Sara Forestier har också regisserat filmen och skrivit manus. * I övriga roller syns bland andra Jean-pierre Léaud, Liv Andren och Nicola Vaude. * Filmen har svensk biopremiär i dag

 ?? Bild: TRIART/TT ?? MÖTS PÅ EN HÅLLPLATS. Redouanne Harjane och Sara Forestier spelar huvudrolle­rna i ”M”. Den sistnämnda har också regisserat och skrivit manus.
Bild: TRIART/TT MÖTS PÅ EN HÅLLPLATS. Redouanne Harjane och Sara Forestier spelar huvudrolle­rna i ”M”. Den sistnämnda har också regisserat och skrivit manus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden