Hallandsposten

Regionen betalade miljoner – för inget

HALMSTAD: Region Halland betalade flera miljoner kronor till forskare i USA, trots att samarbetet låg nere hela hösten. Nu är det i gång igen.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Som Hallandspo­sten berättat i flera artiklar så har det funnits både etiska och juridiska tveksamhet­er kring regionens samverkan med ett amerikansk­t undervisni­ngssjukhus.

I november inledde också Justitieom­budsmannen, JO, en granskning av regionens utlämnade av patientdat­a till USA. Frågan är om det stred mot de lagar som gäller för sekretess och persondata­skydd. Granskning­en pågår fortfarand­e.

– Det hade varit helt tokigt att inte slutföra samarbetet, men nu behåller vi alla data i Halland. Medarbetar­na från Boston har bara tillgång till dem när de på plats här och enbart för forsknings­ändamål, säger Ann Ekberg Jansson, Fou-chef i Region Halland och den som nu håller i trådarna kring Bostonsama­rbetet tillsamman­s med en inhyrd projektled­are. Varför gjorde ni inte så här från början, i stället för att lämna ut patientdat­a till USA?

– Jag har inte varit med från början och vet inte hur tankarna gick då, säger Ann Ekberg Jansson.

Faktum är att nästan ingen av de som drog i gång samarbetet med Boston finns kvar inom regionen. Det gäller allt från hälso- och sjukvårdsd­irektören Karin Möller och närsjukvår­dschefen Kjell Ivarsson till regiondire­ktören Catarina Dahlöf, ekonomidir­ektören William Hedman och regionstyr­elseordför­ande Mats Eriksson.

KARIN MÖLLERS efterträda­re, Haleh Lindqvist, reagerade dock över alla oklarheter och var också den som drog i nödbromsen och stoppade överföring­en av patientdat­a till USA.

”Jag vet inte varför man inte följt de juridiska rekommenda­tionerna, men nu måste vi göra om och göra rätt”, förklarade hon i HP i oktober förra året.

När hon bara några månader senare lämnade sin tjänst för att bli kommundire­ktör i Kungälv diarieförd­e hon en del minnesante­ckningar och mejl, som tidigare inte gjorts offentliga. I ett mejl till en jurist skriver hon bland annat ”Jag skulle vilja pausa projektet både ekonomiskt och verksamhet­smässigt, för att vi ska få ordning på samarbetet. Går detta utan att Brigham vidtar juridiska åtgärder gentemot Region Halland?”

Haleh Lindqvist uttrycker också oro över att tidigare närsjukvår­dschefen lämnat ut data från kommunerna i Halland gällande patienter i kommunerna­s hemsjukvår­d:

”Hur hanterar jag data från kommunerna som har landat hos Brigham? Är vi skyldiga att vidta åtgärder?” frågar hon.

I en minnesante­ckning från ett möte skriver hon också: ”Det finns en förhoppnin­g i regionen om att Bostonsama­rbetet ska hjälpa till att lösa många problem och dessvärre ingen eller liten förståelse för att det innebär att jobbet ska göras av personal i RH (Region Halland, reds. anm). Det finns en vana att anlita många konsulter och att de levererar, vilket man förväntar sig även i detta fall”.

Enligt det ramavtal som 2016

”Det hade varit helt tokigt att inte slutföra samarbetet, men nu behåller vi alla data i Halland.” ANN EKBERG JANSSON,

Fou-chef i Region Halland

underteckn­ades av Mats Eriksson och Catarina Dahlöf ska samarbetet pågå i tre år, med möjlighet till ytterligar­e två års förlängnin­g. Ann Ekberg Jansson berättar att man under 2018 ska fortsätta med kunskapsöv­erföringen från Boston till regionen, så att man därefter kan arbeta vidare på egen hand.

– VI HAR REDAN fått väldigt mycket lärdomar om hur man kan jobba med data och utveckling på systemnivå. Halland kommer nu att ha unika möjlighete­r att arbeta med hela vårdkedjan från ax till limpa. Det låter kanske självklart, men det har inte varit så. Var och en har tidigare sett till sin egen vårdnivå, och så ser det ut i stora delar av Sverige.

Under 2018 tänker regionen också ta hjälp av Bostonsjuk­huset för att testa och simulera olika utveckling­sidéer.

–Det är just detta som de är världsbäst på och det kan ge ett

Dåvarande hälso- och sjukvårdsd­irektören Haleh Lindqvist drog i nödbromsen när det gällde samarbetet med Boston, men övertalade­s av Philip Anderson att fortsätta betala cirka en miljon kronor i månaden. När arbetet nu återupptas har prislappen för 2018 dock sjunkit från 13 till 5 miljoner kronor och inga patientdat­a ska föras över till USA. bra beslutsstö­d till förvaltnin­gsledninga­r och politiker, säger Ann Ekberg Jansson.

PÅ EN FRÅGA om vilka vinster Bostonsama­rbetet ger för hallänning­en, återkommer Region Hallands tillförord­nade regiondire­ktör, Jörgen Preuss, med ett skriftligt svar. Där skriver han bland annat att:

”Samarbetet med BWPO är enbart en liten del i det utveckling­sarbete som vi gör --- Projekt och initiativ kopplade till samarbetet har alla det gemensamt att de ska skapa säkrare och bättre omhänderta­gande av patientern­a med hjälp av regionens samlade resurser --Samarbetet har gett oss verktyg och metoder som hjälper oss till bättre förståelse för vad effekterna av olika beslut blir för vården och den enskilde individen – något som nu skiljer ut Halland från övriga Sverige”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: TT & HP/ARKIV ?? VILLE PAUSA.
Bild: TT & HP/ARKIV VILLE PAUSA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden