Hallandsposten

Elever väljer Osbeck

Förra året hade industrite­kniska programmet en sökande. I år finns det tolv stycken som valt programmet i första hand.

- CARINA NILSSON

Industrite­knik på Osbecksgym­nasiet har tolv gånger så många sökande i år som förra året.

Stefan Brorsson, som är lärare på programmet, har några teorier om varför programmet lockar fler elever igen.

– Byggnaden där flera av de prak- tiska programmen håller till har byggts om och integrerat­s med resten av gymnasiet. Vi har också fått fina fönster in mot verkstaden, som jag tror har bidragit till att sätta oss på kartan, säger han.

Att eleverna numera redan i årskurs åtta får komma och besöka de olika programmen tror han också spelar roll.

– Eleverna får mer tid på sig att fundera och vi märker att de bär med sig det de har hört och sett.

Sex av de sökande har valt den traditione­lla utbildning­en, medan sex har valt det nya lärlingspr­ogrammet.

– Det innebär att de är mer ute på företag, och får också lön under den tiden. I de mål som Skolverket satt upp för vårt program ingår att våra elever ska ha en snabbare väg till vuxenlivet, och det försöker vi ge dem, säger Stefan Brorsson.

Varken de som läser lärlingspr­ogrammet eller det traditione­lla programmet kommer att ha svårt att hitta jobb efter utbildning­en.

– Det är en otroligt stor brist på arbetskraf­t så det skulle förvåna mig väldigt mycket om våra elever inte har jobb efter utbildning­en, säger Stefan Brorsson och fortsätter:

– Eleverna kan även läsa till ämnen så att de får högskolebe­hörighet, och det finns även yrkeshögsk­olor där man kan fortsätta studera efter gymnasiet om man vill det.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NYSTART. Stefan Brorsson, lärare på industrite­kniska programmet, är nöjd med de nya ljusa lokalerna som är integrerad­e med resten av skolan.
Bild: CARINA NILSSON NYSTART. Stefan Brorsson, lärare på industrite­kniska programmet, är nöjd med de nya ljusa lokalerna som är integrerad­e med resten av skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden