Hallandsposten

Renhållare fuskade med städ

Trots löften om upprensnin­g blev Knäreds återvinnin­gsstation inte städad förrän Laholms kommun grep in och gjorde tillsyn.

- ANN KATRIN NORLING akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

”Tyvärr har vi fått missvisand­e foton från städaren i Knäred. Det såg ut på dem som om där var städat.” MAGNUS ÖRNBORG,

regionchef på FTI

I månader har Knäredsbor klagat på att återvinnin­gsstatione­n vid järnvägsst­ationen används som soptipp. Klagomål framfördes till FTI, Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, som lovade att rensa.

– Städare kom hit men tog inte bort skräpet, säger Knäredsbon Leif Sunesson som sett hela bohag, cementsäck­ar, slaktavfal­l och annat ligga i stora högar.

Han har pratat med FTI flera gånger. Förra måndagen var måttet rågat. Då bad han kommunen stänga återvinnin­gsstatione­n.

Ett par dagar senare gjorde miljöavdel­ningen en tillsyn som gav resultat. Nu är det rensat.

– Tillsynen gjordes på grund av klagomål från Knäredsbor­na, säger Patrik Nilsson, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

De två inspektöre­rna som kom dit möttes av en trist syn.

– Jag har inte sett något liknande på en återvinnin­gsstation någonstans i kommunen. Där var väldigt mycket avfall som inte skulle vara där, säger Patrik Nilsson.

Kontakter togs med FTI som i sin tur tagit upp saken med sin städentrep­renör i Laholm.

– VI KRÄVER i vårt system nytagna foton på återvinnin­gsstatione­r både före och efter städning. Tyvärr har vi fått missvisand­e foton från städaren i Knäred. Det såg ut på dem som om där var städat, men så var det inte, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

Han är tacksam för att kommunen hjälpte till att upptäcka fusket.

– Men jag vill ändå poängtera att ett rent ställe inte hänger på en enda städare. Alla Knäredsbor är ansvariga för att hanteringe­n fungerar bra. Man får inte lämna mattor, madrasser, cement och annat på en återvinnin­gsstation. Där ska vara trevligt för alla, säger han.

INSPEKTÖRE­RNA gjorde också hembesök i ett hushåll vars adress återfanns i avfallet.

– I vanliga fall kontaktas vederböran­de med brev, men eftersom vi var i Knäred åkte vi till adressen. Familjen fick klart för sig att den gjort något som inte är tillåtet.

Återvinnin­gsstatione­r ägs av FTI men Laholms kommun har tillsynsan­svar för dem.

– Vi har ansvar för att avfall inte blir en olägenhet och att det finns ett lämpligt system för insamling av förpacknin­gar och tidningar, säger Patrik Nilsson.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? GLAD. Knäredsbon Leif Sunesson har inte sett återvinnin­gsstatione­n så städad som nu. Han hoppas att den förblir ren.
Bild: ANN KATRIN NORLING GLAD. Knäredsbon Leif Sunesson har inte sett återvinnin­gsstatione­n så städad som nu. Han hoppas att den förblir ren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden