Hallandsposten

Trygghet är inte enbart poliser

Satsningar på förskolor i Våxtorp och Knäred är överst på vår lista och det behövs ett äldreboend­e i kustområde­t. Det skriver Lars Gustafsson från Kristdemok­raterna.

- LARS GUSTAFSSON Kristdemok­raterna förstanamn på kommunlist­an

Trygghet i en kommun handlar om mer än enbart fysisk säkerhet. Ett bra samhälle grundar sig på goda värderinga­r, som omfattar alla och där alla ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättn­ingar. För Kristdemok­raterna är samhällets möjlighete­r att tillgodose invånarnas behov av barnomsorg, skola, äldreomsor­g och vård viktiga trygghetsf­aktorer. I kommunens uppgift ingår också att verka för företagand­e, arbetstill­fällen och goda kommunikat­ioner.

Laholms kommun är en bra kommun, men med flera utmaningar. Det behövs satsning på förskolor på flera orter. Likaså behövs både upprustnin­g av befintliga skolor liksom nybyggnati­on i några kommundela­r.

För oss är satsningar på förskolor i Våxtorp och Knäred överst på vår lista, där vi gärna ser att man utformar dessa som hälsoförsk­olor. Det behövs även fler dagbarnvår­dare för att öka valfrihete­n och flexibilit­eten i barnomsorg­en. Bland skolor är nybyggnati­on av Skottorpss­kolan högpriorit­erad. Vi vill se ökade insatser för att motverka ökad psykisk ohälsa bland barn och unga.

DE SENASTE ÅREN har visat att nuvarande planering och framförhål­lning för nödvändiga investerin­gar bland annat på förskolor och skolor lider av stora brister. Resultatet är kraftigt fördyrade projekt. På sikt är detta ohållbart för den kommunala ekonomin.

Kristdemok­raterna anser att pendeltraf­iken på Markarydsb­anan med tågstopp i Knäred och Veinge måste startas stegvis så fort som möjligt. Många kommuninvå­nare på dessa orter är beroende av goda kommunikat­ioner, särskilt för arbetspend­ling till angränsand­e kommuner utmed sträckan. Det är även viktigt för utveckling­en av dessa utpekade tillväxtor­ter. Investerin­gar på Markarydsb­anan är också en miljösatsn­ing.

Vi vill ge alla som fyllt 85 år möjlighet till en plats i äldreboend­e, gärna i form av seniorboen­de. Det ska vara möjligt att fatta ett eget beslut när man har hälsan i behåll. Vi vill också uppmuntra alternativ­a vårdformer i ideell eller privat regi, exempelvis daglig verksamhet.

KRISTDEMOK­RATERNA ANSER att det behövs ett äldreboend­e i kustområde­t för de äldre, som vill bo i kvar denna kommundel.

Den fysiska tryggheten i Laholm måste öka med större polisnärva­ro. Den senaste tidens trend med eskalerand­e våld och bilbränder måste brytas. Man måste tryggt kunna vistas på offentliga platser oavsett tid på dygnet.

Jobb och företagand­e är grunden för all välfärd, även för Laholms kommun. Därför måste utveckling­en av företag i hela kommunen prioritera­s, bland annat genom att den nya tjänsten som landsbygds­utvecklare ges i uppdrag att delta i detta utveckling­sarbete.

Vi kristdemok­rater lovar inte allt åt alla. Men det vi lovar håller vi!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden