Hallandsposten

Anmäld officer sade upp sig

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Halmstadof­ficeren i 50-årsåldern hotades av uppsägning på grund av kommentare­r till en kvinnlig kadett samt att han olovligen använt försvarets fordon på fritiden. Personalan­svarsnämnd­en lägger dock ner ärendet eftersom mannen sagt upp sig själv.

HP skrev i vintras om hur officeren anmälts för att i samband med en kadettbal ha uppträtt nedvärdera­nde och sexistiskt mot en kvinna som studerar vid Militärhög­skolan i Halmstad.

Enligt anmälan gick kvinnan fram till Halmstadof­ficeren för att hälsa eftersom hon skulle ha honom som lärare. Han ska då ha vägrat att besvara hälsningen och ifrågasatt hennes kunskaper med hänvisning till att han tidigare stött på en kvinnlig kadett från hennes förband – och att hon enligt honom ”inte kunde något”.

Under balen ska kadetten också ha upplevt det obehagligt när han verkade ”syna henne” och kommentera­de att hon ”ser bra ut”.

Officeren var även anmäld för att i vinter ha använt försvarets fordon på fritiden, något han anmälts för även för några år sedan. I förhör har han hävdat att han haft tillåtelse att låna det, men detta har han inte kunna bevisa under utredninge­n.

Tidigare har han fått sitt förordnand­e som militärpol­is återkallat på grund av sådant som uppdagats under internatio­nell tjänstgöri­ng.

Officerens närmaste chef förklarade att förtroende saknas för honom och föreslog att personalan­svarsnämnd­en skulle säga upp mannen. Han förekom dock nämnden genom att själv säga upp sig.

”Han ska ha vägrat att besvara hälsningen och ifrågasatt hennes kunskaper.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden