Hallandsposten

Miljonnota trots att jobbet avstannade

Trots att samarbetet med Boston avstannade förra sommaren fick Region Halland fortsätta betala 127 000 dollar i månaden under hela hösten. Det amerikansk­a sjukhuset hävdade att de redan ”allokerat resurser” och därför fakturerad­e som planerat.

- YVONNE PERSSON

Redan i augusti 2017 stoppade dåvarande hälso- och sjukvårdsd­irektören Haleh Lindqvist överföring­en av halländska patientdat­a, som pågått sedan 2016, och krävde att det som redan skickats över skulle förstöras. Istället påbörjades ett arbete med att få olika sekretessa­vtal på plats med de amerikansk­a forskarna.

– Boston hade inte tillgång till några data under hösten, men samarbetet var inte helt dött. De fortsatte bland annat att ge expertstöd till våra pilotproje­kt, säger Ann Ekberg Jansson, som nu samordnar samarbetet.

I EN MINNESANTE­CKNING från ett möte i december framgår dock att regionen ifrågasatt­e varför det fortsatte skickas fakturor på drygt en miljon kronor varje månad, ”trots att det inte varit någon aktivitet i Halland rörande samarbetet”. Vid mötet medverkade bland andra Haleh Lindqvist och Philip Anderson, chef för Bostonsjuk­husets internatio­nella samarbeten.

– Haleh ville ha koll på varje öre som vi skulle betala, men gick till slut med på att betala höstens fakturor och istället justera kostnadern­a för 2018, säger Ann Ekberg Jansson.

Man kom också överens om att amerikanar­na i fortsättni­ngen skulle specificer­a vilka personer som varit involverad­e, hur många timmar som använts och att det skulle finnas en budget för varje aktivitet.

BÅDE 2016 OCH 2017 betalade regionen drygt 13 miljoner kronor per år till Boston, men enligt en ny aktivitets­plan ska notan för 2018 stanna på knappt fem miljoner.

– Inför 2018 tog vi fram en kravspecif­ikation där vi preciserad­e vad vi vill genomföra och hur det ska gå till, exempelvis antal möten, resor och övriga insatser. På så sätt kunde kostnadern­a förhandlas ner, berättar Ann Ekberg Jansson. Innebär det att ni har betalat för mycket tidigare år?

– Nej, men vi har skruvat ner Bostons medverkan och gör mer själva. Man kan säga att vi har tagit över taktpinnen. Vi har också kommit överens om att vi ska få tillgodorä­kna oss två av de miljoner som vi betalade förra hösten. Vi kan alltså göra aktivitete­r under 2018 för nästan sju miljoner, säger Ann Ekberg Jansson.

VID ÅRETS SLUT kommer samarbetet med Boston att ha kostat totalt 31 miljoner kronor. Har det varit värt de pengarna? Frågan går till Mikaela Waltersson (M), som i april efterträdd­e Mats Eriksson som regionstyr­elsens ordförande.

– Det är svårt mäta värdet i pengar, men samarbetet har gett oss underlag och kunskap som vi kommer att ha stor nytta av framöver. Högskolan i Halmstad har också hakat på och där kan vi få se nya spännande samarbeten med regionen. Avtalet med Boston ger möjlighet till två års förlängnin­g efter 2018. Kommer det att bli en fortsättni­ng på samarbetet?

– Nej, vi kommer inte att förlänga kontraktet, men det är möjligt att enskilda verksamhet­er kommer fortsätta att ha ett visst utbyte, säger Mikaela Waltersson.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? STOR NYTTA. ”Det är svårt att mäta värdet i pengar, men samarbetet har gett oss underlag och kunskap som vi kommer att ha stor nytta av framöver”, menar Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.
Bild: HP/ARKIV STOR NYTTA. ”Det är svårt att mäta värdet i pengar, men samarbetet har gett oss underlag och kunskap som vi kommer att ha stor nytta av framöver”, menar Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden