Hallandsposten

Bakgrund: Detta har hänt i samarbetet med Boston

-

* I januari 2016 beslutar Regionstyr­elsen att teckna ett flerårigt samarbetsa­vtal med Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA. Kostnaden för regionen bestäms till max 15 miljoner kronor per år. Strax efteråt reser en delegation med elva politiker och tjänstemän på studieresa till Boston. * Syftet med samarbetet beskrivs som att ”utveckla metoder för att analysera data och patientpro­cesser för att bättre kunna leda och arrangera hälso- och sjukvården på ett effektivt sätt”, att ”optimera patientern­as väg genom sjukvårdss­ystemet” samt att ”skapa utökade möjlighete­r till forskning”. Region Halland förbinder sig i sin tur att förse de amerikansk­a forskarna med ”omfattande och komplett data”. * Våren 2016 börjar man föra över data från patienter som sökt vård i Region Halland. Dessa hämtas från regionens journalsys­tem och beskriver exempelvis sökorsak, undersökni­ngar och behandling­ar. Till datan kopplas uppgifter om läkemedels­användning, inkomst, utbildning och familj.

* Även uppgifter från Halmstads kommuns hemvårdsfö­rvaltning skickas till Boston. Kommunen har lämnat ut datan till Region Halland, i tron att de skulle användas i ett internt forsknings­projekt.

* För att skydda patientern­as integritet görs en så kallade pseudonymi­sering. Det innebär att personnumm­er byts ut mot ett löpnummer. Enligt regionens it-chef kan enbart regionens databastek­niker koppla tillbaka löpnumret till en individ.

* I september 2016 får juristen Manólis Nymark i uppdrag att göra en laglighets­prövning av regionens samarbete med sjukhuset i Boston. I en rapport rekommende­rar han Region Halland att hitta alternativ­a lösningar till att föra över patientdat­a till USA och att utföra alla dataanalys­er inom den egna organisati­onen.

* I augusti 2017 beslutar hälsooch sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist att överföring­en av patientdat­a ska stoppas och data som redan hunnit föras över förstöras. I september får man en skriftlig bekräftels­e på att så har skett.

* Justitieom­budsmannen, JO, *genomför nu en granskning av utlämnande­t av patientdat­a till USA. I ett yttrande till JO medger regionen att utlämninge­n inte uppfyllde alla krav på persondata­skydd, men menar att det, tack vare pseudonymi­seringen, inte inneburit någon risk för enskilda individer.

* Regionens yttrande till JO har författats av samma jurist som tidigare rekommende­rade regionen att inte lämna ut patientdat­a till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden