Hallandsposten

Fler väljer praktiska program på Osbeck

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

De praktiska programmen på Osbecksgym­nasiet har fått fler sökande än på många år. Det står klart när tiden för omval har gått ut.

Redan vid det preliminär­a valet i våras visade det sig att 60 procent av kommunens niondeklas­sare hade valt Osbecksgym­nasiet i första hand.

När omvalet nu är klart har siffran ökat till 64 procent.

–Det är jättebra siffror för Osbeck, som vi är väldigt glada åt, säger rektor Carina Bruzell.

HON TROR ATT det kan finnas flera anledninga­r till att fler elever vill studera på hemmaplan.

–Vi har en väldigt fin och nyrenovera­d skola. Vi har kompetenta lärare och kvalitet i våra utbildning­ar. Jag tror också att vi har ett ganska bra rykte i bygden.

Bland de högskolefö­rberedande programmen är ekonomi och naturveten­skap populärast med 33 och 34 förstahand­ssökande till de 30 platserna. Bland de praktiska programmen har el och energi 24 sökande till 21 platser och industrite­knik 12 sökande till 16 platser.

– DET INNEBÄR att vi i dagsläget tyvärr har elever som står som reserver. Men det kommer att bli förändring­ar ända fram till slutet av sommaren, och det är också först då vi vet om alla som sökt är behöriga, eftersom det preliminär­a valet görs på betygen från hösttermin­en, säger Carina Bruzell och fortsätter:

– Jag hoppas och tror att alla som är behöriga ska komma in på de utbildning­ar de valt.

Glädjande är också att de praktiska programmen verkar ha fått ett uppsving, efter att intresset varit lågt under flera år.

– UNDER NÅGRA år hade industrite­knik nästan inga sökande alls, och nu är det tolv stycken. Det är jätterolig­t att det har vänt, men det är svårt att säga vad det beror på, säger Carina Bruzell.

TOTALT SETT KOMMER antalet elever på Osbecksgym­nasiet ändå inte att öka särskilt mycket.

– Vi är dagsläget cirka 500 elever, men antalet elever på introdukti­onsprogram­met kommer att minska, därför blir vi inte så många fler totalt sett, säger Carina Bruzell.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? POPULÄRT. 64 procent av niorna i Laholms kommun har Osbecksgym­nasiet som sitt förstahand­sval.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N POPULÄRT. 64 procent av niorna i Laholms kommun har Osbecksgym­nasiet som sitt förstahand­sval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden