Hallandsposten

Dags att bryta tabut kring psykisk ohälsa

-

För ökad psykisk hälsa vill vi satsa på stärkta ungdomsmot­tagningar i länet, skriver de halländska socialdemo­kraterna Hans Hoff och Lise-lotte Bensköld Olsson.

DEBATT 21/5. Sedan 2014 orsakas en majoritet av alla sjukskrivn­ingar i Sverige av psykisk ohälsa. Värst drabbade är de unga. Närmare 190 000 barn och unga vuxna är drabbade av psykisk ohälsa i Sverige i dag.

Under åren 2006–2016 ökade den psykiska ohälsan med över hundra procent i åldern 10–17 år och med nästan 70 procent för de unga vuxna i åldern 18–24 år, enligt en färsk rapport från Socialstyr­elsen. Det är oacceptabe­lt. Att vända utveckling­en med ökad psykisk ohälsa är därför en av våra viktigaste samhällsut­maningar, och i vissa fall en fråga om liv eller död.

DEN PSYKISKA OHÄLSAN drabbar allra flest unga kvinnor. I åldern 18–24 år lider 63 000 flickor av psykisk ohälsa, vilket gör dem till den enskilt största gruppen. Vi vet i dag att de som lider av långvarig psykisk ohälsa löper ökad risk för fysiska sjukdomar och lägre medellivsl­ängd.

Psykisk ohälsa begränsar unga människors möjlighet att förverklig­a sina mål och drömmar.

Konsekvens­erna för unga följer med in i vuxenlivet. Studierna, det sociala livet och till slut möjlighete­rna på arbetsmark­naden påverkas. Psykisk ohälsa begränsar unga människors möjlighet att förverklig­a sina mål och drömmar. Bristande stöd till de som drabbas och oförmågan att hejda utveckling­en är ett misslyckan­de för hela samhället.

Därför prioritera­r vi socialdemo­krater regionalt satsningar för en ökad psykisk hälsa. Vi vill satsa på: • Stärka ungdomsmot­tagningarn­a i länet. • Fler ska snabbare få hjälp och behandling via barn och ungdomspsy­kiatrin. • Öka anhörigstö­det. • Se till att fler elever får möjlighet att gå ut med godkända betyg genom att stärka Region Hallands skolor.

Mer måste alltså göras, och de unga måste involveras i det arbetet. Den S-ledda regeringen vill därför även satsa på:

• Screening av barns och ungas psykiska hälsa i skolan.

• Barn och unga som mår dåligt ska få en vård utan väntan.

• Unga som mår dåligt ska kunna få snabbt stöd i mobilen.

• Rätt stöd vid självmords­tankar.

VI HAR ETT ansvar för det samhälle våra barn växer upp i. Det är hög tid att bryta tabut kring psykisk ohälsa och våga tala om det. Tillsamman­s gör vi skillnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden