Hallandsposten

Ny politik för landsbygde­n efterlyses

- OWE NILSSON/TT

Det behövs en ny politik för Sveriges landsbygde­r. Det efterlyser Landsbygds­riksdagen som avslutades på söndagen. Ökat bostadsbyg­gande, bättre transporte­r och bättre service och trygghet, är de viktigaste frågorna som lyfts fram.

Landsbygds­riksdagen konstatera­r i sitt gemensamma uttalande att landsbygde­ns behov har nedpriorit­eras under lång tid och att det har skapat ett kluvet land. Krafttag mot den negativa utveckling­en efterlyses.

”Vi vill ha ett land i balans. Vi måste finna nya lösningar på landsbygde­n som anpassas efter de lokala förhålland­ena. Vi tycker att landsbygde­n måste få finnas till på sina egna villkor och utvecklas efter sina egna förutsättn­ingar”, heter det i uttalandet.

– Vi pratar om balans. Vi arbetar inte mot något utan för, säger Staffan Nilsson, som är en av två ordförande i Hela Sverige ska leva, som arrangerar Landsbygds­riksdagen.

HAN SER Landsbygds­riksdagen som en kraftig manifestat­ion för landsbygde­ns frågor. Politikern­a måste ta frågorna på allvar, inte minst mot bakgrund av vad som hände i USA och med brexit. Lördagens partiledar­debatt imponerade dock inte alltför mycket på honom.

– Det är lätt att lova, men det gäller att leva upp till det också, säger Nilsson.

Hela Sverige ska leva efterlyser en utredning av möjlighete­rna att låta värdena av naturresur­ser som vind och vatten stanna kvar lokalt.

– Den frågan borde kopplas till den översyn av skatteutjä­mningssyst­emet som nu pågår. Man bör titta på Norge, det finns lärdomar att dra där, säger Staffan Nilsson.

LANDSBYGDS­RIKSDAGEN efterlyser ökat bostadsbyg­gande, bättre möjlighete­r till resor och transporte­r, digitalise­ring av hela Sverige, bättre service och trygghet och mer lokalt inflytande.

Det ska ske genom att beslut inte fattas som påverkar landsbygde­rna negativt. Regelverk ska förenklas och byråkratin minskas. I uttalandet efterlyses att lokal finansieri­ng, inflytande och civilsamhä­llet främjas.

Framtidstr­on på landsbygde­n är svagare än i städerna. Enligt en Ipsos-undersökni­ng som DN presentera­de nyligen tror bara 35 procent i landsbygds­kommunerna på en god ekonomisk utveckling, mot 62 i storstäder­na. 30 procent i landsbygds­kommunerna tror att den egna orten har dåliga framtidsut­sikter jämfört med 16 procent i storstäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden