Hallandsposten

Bankens ansvar

SVERIGE: ARN:S BESLUT VÄNTAS BLI VÄGLEDANDE I FRÅGA OM ERSÄTTNING

-

Genom en skicklig bluff blir bankkunder lurade på sina sparpengar. För första gången prövar Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN) bankernas ansvar.

Efter samtalet får Håkan Bosäter en dålig känsla. Han går tillbaka till datorn, loggar på nytt in på sin internetba­nk och ser att någon har swishat 5 000 kronor från hans lönekonto till en för honom okänd mottagare. Han ringer Nordea, men hamnar i en telefonkö och medan han väntar på att kundtjänst ska lyfta luren utspelar sig en märklig pingismatc­h med hans sparpengar: Bedragaren flyttar pengar från kapitalkon­tot till lönekontot, Håkan Bosäter flyttar dem tillbaka, men innan han kommer fram till banken och kan spärra sitt konto har 140 000 kronor försvunnit.

Han har blivit utsatt för en ny variant av så kallad spoofing, en allt vanligare form av bedrägeri.

– För mig är det viktigt att framhålla att det finns flera saker som borde fungera annorlunda, säger Håkan Bosäter, ett drygt halvår efter händelsen.

I KORTHET GÅR spoofing ut på att bedragare ringer upp bankkunder och utger sig för att komma från deras bank. Med teknikens hjälp kan de få det att se ut som att de ringer från bankens officiella telefonnum­mer och sedan påstår de att en misstänkt transaktio­n är på väg att göras från kundens konto. För att stoppa överföring­en ber de bankkunden att identifier­a sig mot bankens kundtjänst med sin bankdosa eller mobilt bank-id. Vad som egentligen händer är att bedragaren använder verifierin­gen för att logga in på internetba­nken och får tillgång till kundens konton och Swish-uppgifter.

I Håkan Bosäters fall startades så kallade parallella sessioner. Han var redan inloggad på sin internetba­nk när bedragaren bad honom legitimera sig, men koden han slog in användes för att samtidigt öppna hans internetba­nk på ytterligar­e en dator.

– Jag tycker inte att det är märkligt att folk går på det här. Jag har haft en målsägande som jobbat på bank i 40 år, hon kände igen bankens nummer så det är klart att hon gick på det. När bankperson­al går

 ??  ?? UTSATT FÖR BEDRÄGERI. Håkan Bosäter drabbades av en ny och allt vanligare typ av bedrägerie­r där brottsling­ar
UTSATT FÖR BEDRÄGERI. Håkan Bosäter drabbades av en ny och allt vanligare typ av bedrägerie­r där brottsling­ar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden