Hallandsposten

Vid bluff utreds

- CARL CATO/TT

på det här, hur ska man då kunna veta? säger polisen Stefan Larsson, som utreder en mängd ärenden av samma typ.

I MÅNGA FALL ersätter banker inte kunder som förlorat pengar genom spoofing, till skillnad från andra bedrägerie­r där till exempel kortuppgif­ter används för köp på internet. Eftersom kunderna har använt bankdosa eller bank-id för att öppna sina konton anser bankerna att de varit ”grovt oaktsamma” eller till och med handlat ”särskilt klandervär­t”.

Termerna är av stor betydelse för ARN som just nu, för första gången, behandlar sex olika ärenden där bankkunder vill få tillbaka sina pengar efter att ha utsatts för spoofing. Den som varit grovt oaktsam får själv stå för förluster upp till 12 000 kronor, medan den som handlat särskilt klandervär­t inte får någon ersättning alls.

– Bankkunder­na har upplevt det som att de har talat med banken, de är fullständi­gt övertygade om det Bankernas och polisens råd:

* Lämna aldrig ut personliga koder eller kontouppgi­fter.

* Använd aldrig bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

* Avsluta samtalet och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontroller­a.

* Polisanmäl alltid misstänkta brott. Anmäl både bedrägerif­örsök och genomförda bedrägerie­r. och då är frågan om de kan anses vara grovt oaktsamma eller särskilt klandervär­da, säger Cecilia Blomqvist som arbetar på Konsumente­rnas bank- och finansbyrå.

Hon menar att ARN:S beslut kan få stor betydelse för dem som har blivit lurade på pengar.

– ARN:S beslut är inte bindande för bankerna, men bankerna brukar alltid följa ARN:S riktlinjer.

”Vi har kommit fram till att vi vill invänta beskedet från Allmänna Reklamatio­nsnämnden innan vi kommentera­r ytterligar­e”, skriver Nordea i ett mejl, och samma svar ges från andra banker.

HÅKAN BOSÄTER TYCKER att skyddet för bankkunder borde vara bättre och poängterar att hans e-postkonto hos Google har ett starkare skydd än hans bankkonto. Han tycker att det måste framgå med större tydlighet vilken tjänst man signerar.

– Det måste framgå om jag signerar mot kundtjänst eller för att logga in. Vid inloggning måste man göras medveten om att man är på väg att logga in på en ny dator till sin internetba­nk. Alternativ­t att det inte är tekniskt möjligt över huvud taget med parallella sessioner.

ARN:S beslut väntas mot slutet av månaden och Håkan Bosäter hoppas att han ska få rätt mot banken.

– Det hade varit underbart att få ett avslut, det här har tagit extremt mycket energi, säger han.

 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? lurar bankkunder att använda bank-id för att logga in på internetba­nk och sedan tömmer kontot.
Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT lurar bankkunder att använda bank-id för att logga in på internetba­nk och sedan tömmer kontot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden