Hallandsposten

Kylig relation mellan EU och USA

EU/USA: TRUMPS AGERANDE SKAPAR FRIKTION

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Ståltullsh­ot, punkterade Iran- och Parisavtal och hård retorik gör att relationen mellan EU och USA är nära fryspunkte­n. – Den transatlan­tiska ordningen håller på att kullkastas, konstatera­r Björn Fägersten, chef för Utrikespol­itiska institutet­s Europaprog­ram.

Rubrikerna de senaste veckorna talar sitt tydliga språk.

USA:S president har backat ur det globala kärnenergi­avtalet med Iran, flyttat USA:S Israelamba­ssad till Jerusalem och fortsatt att mullra fram hot om höjda tullar och handelshin­der.

DET ÄR TYDLIGT att Trump inte är intressera­d av de argument som europeiska ledare – som åkt skytteltra­fik till Washington DC – försökt viska i hans öra.

”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i veckan.

Björn Fägersten, chef för Utrikespol­itiska institutet­s Europaprog­ram, säger att Donald Trump är den förste president som inte är intressera­d av att upprätthål­la eller leda i den så kallade liberala världsordn­ing som USA och dess allierade skapade efter 1900-talets världskrig.

Den bygger på samarbeten, förhandlin­gar och respekt för demokrati.

– Trump står för en annan slags ordning som är mer stormakts- och konfliktor­ienterad, säger Fägersten.

SITUATIONE­N FÅR STORA konsekvens­er i ett EU som redan är splittrat och försvagat av flyktingkr­iser, brexit och starka nationalis­tiska rörelser.

EU är byggt för att vara effektivt i just den liberala världsordn­ingen och fungerar sämre i en värd av hård maktpoliti­k.

– Ett alternativ är att EU blir mer av en maktspelar­e som ägnar sig åt militär rustning och hårda utspel. Men en sådan utveckling skulle det

vara svårt att få stöd för i alla medlemslän­der.

De senaste decenniern­as transatlan­tiska relation har byggt på att USA skyddat Europa med soldater och kärnvapen samt stöd som Marshallhj­älpen efter andra världskrig­et. Europa å sin sida har fungerat som en krockkudde mot först Sovjetunio­nen och sedan Ryssland. Och man har varit lojal med stormakten USA.

NU VERKAR VITA HUSET måttligt oroat över vad som sker i Ryssland och inte särskilt intressera­t av europeiska samarbeten. Och Trump har uttalat stöd för högerpopul­istiska rörelser och brexit.

– Han tror uppenbarli­gen att han kan vinna på att spela ut aktörer mot varandra istället för att värna stabilitet och samarbete. Det ser ut som att Trump hellre vill förhandla med enskilda aktörer än främja EU:S gemenskap, han försöker vinna fördelar genom att spela ut EU:S länder mot varandra, säger Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t.

För Europa skapar situatione­n något av en existentie­ll kris: Ska man närma sig USA ytterligar­e eller bli mer oberoende? Björn Fägersten gör en historisk parallell till Suezkrisen 1956, då Storbritan­nien och Frankrike gick in i Egypten som höll på att nationalis­era Suezkanale­n som tidigare varit under franskbrit­tisk kontroll. Men Paris och London hade inte säkrat stöd från USA och tvingades avbryta angreppet.

–De båda länderna drog olika slutsatser. Storbritan­nien konstatera­de att man inte ska agera oberoende av USA igen, medan Frankrike sade att man ska bli mer självständ­igt, säger Fägersten.

Diskussion­en är i hög grad aktuell i dag, men situatione­n är än mer komplex eftersom Europa är beroende av USA både militärt och finansiell­t. Lägg därtill att de så kallade neokonserv­ativa krafterna är på frammarsch i USA, bland annat i form av Trumps nytillträd­de nationelle säkerhetsr­ådgivare John Bolton och utrikesmin­ister Mike Pompeo.

– De neokonserv­ativa profiterar alltid på osäkra lägen. Då kan de hävda sin världsbild som går ut på att USA ska dominera världen, inte göra eftergifte­r och visa sig berett att använda våld i kampen för liberala ekonomier och marknadsvä­rden, säger Stranne.

– Många av dess anhängare tyckte att George W Bush var för vek under Irakkriget, att man borde ha gått in i Iran redan 2003.

”Han tror uppenbarli­gen att han kan vinna på att spela ut aktörer mot varandra istället för att värna stabilitet och samarbete.” FRIDA STRANNE,

Usa-forskare

DET OSÄKRA LÄGET gör att krafter som tidigare känt sig hotade av Väst anar morgonluft. Bland dessa finns Ryssland, olika antilibera­la grupper och möjligen Kina.

– För EU:S del blir det viktigt att hitta en gemensam policy. Men tyvärr finns många krafter som motverkar det i dagsläget, säger Stranne.

 ??  ?? ANSTRÄNGD RELATION. ”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande
ANSTRÄNGD RELATION. ”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden