Hallandsposten

Drama i Vm-finalen

ISHOCKEY: TRE KRONOR KOM TILLBAKA EFTER UNDERLÄGE

- FILIP SVENSSON fp@hallandspo­sten.se

Schweiz första Vm-guld genom tiderna eller det första försvarade guldet för Tre Kronor sedan 91-92. Så löd förutsättn­ingarna inför Vmfinalen i Ishockey.

Det var dock Schweiz som spräckte målnollan först när Nino Niederreit­er gav Schweiz ledningen 16:38 in i den första perioden. Niederreit­er lyckades sparka med sig pucken med skridskon och skottet slank under Anders Nilsson i Tre Kronors mål.

Sveriges kvittering skulle dock inte låta vänta på sig. Patric Hörnqvist gjorde det han är bäst på, klev fram och skymde framför kassen och Genoni hade ingen chans på Gustav Nyqvists skott.

EN OMTALAD SITUATION gav Schweiz läge till ledningsmå­let i början av den andra perioden. Adam Larsson blev cross-checkad vid eget mål men domaren valde att fria.

I sekvensen direkt efter misslyckas Sverige med ett byte och Timo Meier kunde skrinna in från högersidan. Skottet, ett till synes inte helt otagbart, slank under Anders Nilssons högra arm och återigen ledning för schweizarn­a.

Efter den chocköppni­ngen kom Sverige in mer och mer och i den JOHAN GARPENLÖV andra periodens sista halva tog våra blågula hjältar över matchen totalt. Ett tröttkört Schweiz drog på sig en utvisning efter 13:56 och strax där efter kom också kvittering­en.

MIKA ZIBANEJAD FICK god tid på sig att sikta från backplats och Leonardo Genoni hann inte reagera. 2-2 och det skulle stå sig perioden ut.

Assisteran­de coachen för Tre Kronor, Johan Garpenlöv, inför sista perioden:

– Vi måste bara fortsätta spela vårt spel. Vi äger puckinneha­vet och spelet. Kanske att vi behöver få in lite mer forwards på mål, sa han till TV3.

Schweizarn­a öste på tidigt i sista akten och Anders Nilsson tvingades göra en fin räddning omgående.

Sverige skulle också få sina lägen. Mikael Backlund utnyttjade efter några minuter Timo Meiers misstag och kom fri med Genoni. Roman Josi lyckades dock störa Backlund men Josi drog i samma veva på sig en utvisning. Power play för Tre Kronor.

Ekman-larsson lyckades efter en fin soloraid komma fri med Genoni men en schweizisk back var där med en klubba och i stället för 3-2 hamnade Ekman-larsson själv i kassen och linkade ut med smärtor.

Det blev som väntat en riktig rysare när Sverige spelade Vmfinal mot Schweiz under söndagen i Köpenhamn. Precis som i fjol blev det förlängnin­g.

”Vi måste bara fortsätta spela vårt spel. Vi äger puckinneha­vet och spelet. Kanske att vi behöver få in lite mer forwards på mål.”

SPELET JÄMNADES UT i tredje perioden och trots att Sverige hade mycket puck stack Schweiz upp och hotade med jämna mellanrum.

Mattias Ekholm skulle få den stora chansen med tjugo sekunder kvar men misslyckad­es och därmed slutade matchen 2–2 och förl’ängning i Köpenhamn fick vidtas.

Vm-finalen var inte slut vid Hallandspo­stens pressläggn­ing. Läs hur det gick på hallandspo­sten.se.

 ?? Bild: GRIGORY DUKOR ?? EN KAMP. Sverige dominerade långa stunder i Vm-finalen i Köpenhamn mot Schweiz, som försvarade sig på ett bra sätt.
Bild: GRIGORY DUKOR EN KAMP. Sverige dominerade långa stunder i Vm-finalen i Köpenhamn mot Schweiz, som försvarade sig på ett bra sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden