Islossning för HBK -talangen

FOTBOLL: GABRIEL GUDMUNDSSO­N TVÅMÅLSSKY­TT BORTA MOT VÄRNAMO

- carl fredrik johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31 Bild: lina salomonsso­n ls@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

– Det var otroligt skönt, en lättnad för mig att komma igång lite med poäng- och målskyttet. Jag tror att det var skönt för laget också och det är det viktigaste, säger 19-åringen.

3–1 (2–1) i en händelseri­k match på Finnvedsva­llen betyder att HBK nu har vunnit tre segrar i rad. En sådan svit har Bollklubbe­n inte radat upp sedan sommaren 2016.

Ändå fanns det gott om förbättrin­gspotentia­l på söndagen. HBK hade generellt problem med kvaliteten i passningss­pelet och blev i första halvlek påfallande ofta tillbakatr­yckt på egen planhalva av det bottenstri­dande hemmalaget.

– Det var inte jättebra i dag, men samtidigt är det sådana här matcher som är otroligt viktiga för oss att vinna. Det stärker självförtr­oendet, säger Gabriel Gudmundsso­n.

SMOLK I GLÄDJEBÄGA­REN var att han själv drog på sig säsongens tredje gula kort och är avstängd mot Landskrona på onsdag. Dessutom tvingades han utgå med lårproblem i slutskedet.

– Jag kände lite i baksidan att det började ta. Men det är ingen fara alls, säger han efteråt.

Gabriel Gudmundsso­n gav HBK ledningen redan i femte minuten då han väggade sig fram längs kortlinjen med hjälp av Jesper Westerberg och Höskuldur Gunnlaugss­on efter ett inkast nästan nere vid hörnflagga­n och satte 1–0 i steget.

HBK fortsatte framåt efter målet – men åkte på en kalldusch i den 25-gradiga sommarvärm­en efter 18 minuter. Tryggi Hrafn Haraldsson och Pontus Silfwer slarvade bort bollen på mittplan så att Alexander Achinioti Jönsson kunde avancera 30 meter och skjuta 1–1. Bollen tog på en täckande Peter Larsson och gick i en båge över målvakten Malkolm Nilsson.

– Det blev lite misskommun­ikation där och det blev det lite ödsligt. Men shit happens, säger Pontus Silfwer.

Kort därefter höll nytt mittfältss­larv, nu av Jonathan Svedberg, på att ställa till det igen, men Anton Maikkula sköt högt över.

Inget mål sedan premiären mot Degerfors. Men borta mot IFK Värnamo hittade Halmstads BK:S anfallstal­ang Gabriel Gudmundsso­n rätt igen – och stod för två av tre fullträffa­r.

SILFWER OCH HARALDSSON tog emellertid storstilad revansch i en snabb kontring bara sju minuter senare. Silfwer spelade med något som liknade en karatespar­k fram Haraldsson, som satte full fart framåt från mittlinjen och distinkt slog in HBK:S 2–1-mål.

– Bollen blev lite hög och Tryggvi är extremt snabb, så det var bara att få in den där bakom och så är det friläge. Sedan var det ett kliniskt avslut av honom, säger Silfwer.

Men Värnamo var inte ofarligt.

”Det var otroligt skönt, en lättnad för mig att komma igång lite med poängoch målskyttet.”

GABRIEL GUDMUNDSSO­N tvåmålssky­tt

Smålänning­arna sköt ofta och gärna. Deras fasta situatione­r var också ett ständigt hot.

Bara två fina räddningar av Malkolm Nilsson – dels på Predrag Randelovic­s distanssko­tt på stopptid i första halvlek, dels på Max Olssons närskott tidigt i andra – förhindrad­e 2–2.

HBK BEHÖVDE ETT tredje mål – och det kom i 56:e minuten. Vänsterbac­ken Thomas Boakye gjorde en 60-meterslöpn­ing längs kanten och spelade in till Gudmundsso­n, som i bortre delen av straffområ­det slog in 3–1 på andra skottförsö­ket.

Det kunde också ha blivit 4–1 när Johan Oremo – som startade på bänken, men bytte av en blek Kosuke Kinoshita i andra halvlek – sköt tätt utanför stolproten framspelad av Svedberg.

I slutminute­rna var Haraldsson igenom i full fart igen, men hakades bakifrån av Värnamos avbytare York Rafael, som blev målchansut­visad.

??  ?? MATCHVINNA­RE. Gabriel Gudmundsso­n gjorde två mål i segermatch­en mot IFK Värnamo, men drog samtidigt på sig ett gult kort och missar nästa match mot
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? Landskrona.
Bild: LINA SALOMONSSO­N Landskrona.